Турция

Турски министри ще обсъдят в САЩ екстрадирането на Гюлен

Министрите на вътрешните работи и Ефкан Ала и на правосъдието Бекир Боздаг ще посетят САЩ за обсъждане с американските власти на въпроса за екстрадирането на Фетхула Гюлен.

Преговори

Турското ръководство на страната счита, че именно той стои зад опита за държавен преврат в Турция през нощта на 16 юли. Телевизия Ен Ти Ви съобщава, че това посещение ще се проведе следващата седмица. Анкара официално поиска от САЩ Гюлен да бъде екстрадиран и върнат в Турция, където да бъде изправен пред съд. Той живее в САЩ от 1999г. Ако американските власти откажат да го върнат в страната му, той ще бъде осъден задочно.

Съдебният процес срещу Фетуллах Гюлен и членовете на т. нар. фетулахистка терористична организация ще започне в края на ноември, съобщават турски медии. Според тях съдът за тежки престъпления в Анкара е получил обвинителния акт, изготвен от главния прокурор по дело за опит за преврат. В качеството на обвиняеми са подведени 73 души, в това число и самият Гюлен. Първото изслушване по делото ще се състои на 22-25 ноември.

- реклама -