Турски изтребител се разби в Диарбекир, пилотът е невредим

Турски изтребител се разби до летище в Диарбекир, югоизточна Турция, съобщиха военни източници.

Пилотът е оцелял

Самолетът F16 е бил на тренировъчна мисия и се готвел да се прибере във ВВС базатав Диарбекир, когато се разбил в близко до базата село. Пилотът е жив и здрав, след като успял да катапултира преди машината да падне и да се разбие. За момента причините за инцидента не са известни. Започнато е разследване.

Тази вечер турският вицепремиер Нуман Куртулмуш уточни, че самолетът се е разбил на пет км от базата, близо до летището в Диарбекир. Той не изказа никакви хипотези за евентуалните причини за катастрофата, но обеща това да стане ясно скоро.

Диарбекир е главен град в югоизточната част на Турция и е населен преобладаващо с кюрди. От юли 2015 досега той е бил арена на няколко пъти на сблъсъци между прокюрдски сепаратистки групировки и армията. В

ВС базата се използва за въздушни удари срещу джихадистите от „Ислямска държава“ в Сирия, но също и за удари срещу кюрдите от ПКК в Ирак. Конфликтът с кюрдските сепаратисти в Турция се поднови миналото лято след продължило две години и половина примирие. Повече от 40 000 души са загинали от началото на кюрдските бунтове през 1984г.

- реклама -