Турски футболисти, сред които и любим на известната у нас Нур, подложени на критика заради снимка с Ердоган

Германската футболна федерация (ГФФ) отправи критика към футболистите Месут Йозил и Илкай Гюндоган за това, че са позирали за снимки с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата родени в Германия играчи, които са с турски произход, подариха на Ердоган подписани фланелки на събитие в Лондон. Гюндоган написа на фанелката си: „На моя уважаван президент, с голямо уважение“.

Ердоган в момента е в предизборна кампания.

Йозил играе в Арсенал, а Гюндоган – в Манчестер Сити.

Двамата играчи се подготвят за световното първенство по футбол, което ще се проведе следващия месец в Русия, в което Германия е сред фаворитите. Турция не се класира.

Много германски политици също критикуваха двамата футболисти, поставяйки под въпрос тяхната лоялност към германските демократични ценности.

“Футблолът и ГФФ защитават ценности, които не са спазвани в достатъчна степен от г-н Ердоган. Поради това не е добре, че играци в националния ни отбор са се оставили да бъдат манипулирани за неговата предизборна кампания. Правейки това, нашите играчи определено не са помогнали на работата на ГФФ за интеграция“, каза президентът на ГФФ Райнхард Гриндел каза.

Директорът на ГФФ Оливер Бирхоф каза:“Нито един от тях двамата не е наясно със символичната стойност на на тази снимка, но е ясно, че не са прави и ще говорим с тях за това.“

В младостта си, преди да влезе в политиката, Ердоган е играл футбол за истанбулския отбор „Касъмпаша“, припомня Би Би Си.

Йозил е приятел и бъдещ съпруг на известната у нас като Нур-Амине Гюлше.

Йозил е роден в Германия.  А половинката му, която е и  Мис Турция 2014 Амине Гюлше, е родена в Швеция. Тя обаче става актриса в Турция.

- реклама -