Евксиноград
Снимка: Министерски съвет

Турската преса: „Пролетен климат“ във Варна, „критична“ среща за бъдещето на отношенията с ЕС

Въпреки пречките, процесът на присъединяване на Турция към ЕС продължава със среща на високо равнище във Варна, България, която според експерти показва, че все още има тласък за подобряване на отношенията, пише Daily Sabah.

Анкара заяви, че ще продължи да се ангажира с усилията си да се присъедини към Европейския съюз, независимо от пречките, позовавайки се на готовността си да нормализира отношенията, които са били обтегнати от дълго време.

Според Жана Жабур, професор по политически науки по време на срещата е имало има импулс за подобряване на отношенията между Турция и ЕС.

„Всъщност в Турция в момента има готовност да облекчи напрежението с ЕС, за да се фокусира по-добре върху вътрешните работи и върху конфликта в Сирия“, каза Жабур, като посочи, че и в Европа има нарастващо съзнание за необходимостта да има добри отношения с Турция, тъй като е важен икономически партньор и играе решаваща роля в борбата срещу „Ислямска държава“ и в задържането на кризата с бежанците. Тя също така подчерта, че срещата на върха в Варна е платформа за подновяване на диалога между двете страни, въпреки че не се очаква реален пробив в конкретен план.

Според Жабур „европейците очакват Турция да сподели тежестта си и да им предложи услуги, без да отговаря на нуждите, изискванията и тревогите на Анкара“. „И това е невъзможно, защото през последните години се появи нова Турция“, допълни тя.

Под заглавие „Изпит за искреността на ЕС“ проправителственият турски в. „Стар“ съобщава за вчерашната среща във Варна, чийто домакин бе министър-председателят Бойко Борисов.

Вестникът посочва, че Ердоган е изложил в писмен вид очакванията си към ЕС.

В изявление след разговорите турският държавен глава е поискал незабавни стъпки по въпроса за визовата либерализация, настоял е ЕС да се държи справедливо по въпроса за Кипър и да изпълни обещанията си във връзка с финансовата помощ за бежанците, изразил е очакването на турската страна за подкрепа в борбата с тероризма, резюмира „Стар“.

„Единствената цел е членството в ЕС“, пише по темата и в. „Миллиет“. „На срещата на върха между Турция и ЕС бе взето решение за продължаване на диалога. До няколко месеца срещата ще се повтори“, информира в подзаглавие изданието.

„Послание от Ердоган към ЕС: Очакваме силна подкрепа“ – това заглавие е подбрал по темата днес в. „Хабертюрк“. Според изданието акцентът, поставен на срещата във Варна, е бил за продължаване по пътя към пълноправно членство на Турция и за „заедност“.

В. „Ватан“ изтъква, че срещата във Варна се е състояла след двугодишно прекъсване. „Елате и нека всички заедно построим една благоденстваща Европа“, призовал турският лидер, предупреждавайки същевременно, че би било „ужасна грешка“ Турция да бъде оставена извън блока.

Вестник „Карар“ пише за „пролетен климат“ във Варна, визирайки атмосферата на разговорите.

„Джумхуриет“ определя като „критична“ по значимост срещата във Варна и пише за „труден изпит между ЕС и Турция“. „Биргюн“ пък окачествява срещата като „напрегната“, уточнявайки, че на масата са били поставени много теми – от кризата около кипърските сондажи по оста Анкара-Атина-Никозия до споразумението за мигрантите, от визовата либерализация до митническия съюз, от ускоряването на финансовата помощ за сирийците до нарушенията на човешките права и извънредното положение в Турция.

„Първата препирня дойде още преди срещата и бе между членката на ЕС Австрия и Турция“, уточнява вестникът, цитирайки думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, който поиска преговорите на Турция с ЕС да бъдат прекратени.

- реклама -