Джамал Кашоги

Турската полиция претърсва резиденцията на саудитския консул заради изчезналия журналист Кашоги

Турската полиция започна претърсването на резиденцията на саудитския консул в Истанбул. Това става в рамките на разследването за изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги.

За последно той е видян да влиза в сградата на консулството на 2 октомври

Екип от около десетина полицейски експерти и прокурори, включително експерти по съдебна медицина в бели гащеризони, влезе в резиденцията на Мохамед ал-Отайби ден, след като консулът излетя от Истанбул за Рияд.

Саудитският журналист Джамал Хашгоги е бил обезглавен на 2 октомври в консулството на страната в Истанбул след изтезания, при които пръстите му бяха отрязани, съобщават турски медии, като се позовават на аудиозапис на бруталната екзекуция.

Междувременно стана ясно, че саудитският консул в Истанбул е освободен от поста си и ще бъде разследван, гласи официално изявление от Риад

Вестник „Йени Шафак“ съобщи , че гласът на консула на Саудитска Арабия Мохамед Утайби може да бъде чут в един от записите на „разпитването“ на Кашоги.

След като Утайби казал на разпитващите да го „направят някъде другаде навън или ще имам проблеми“, на него му е казано да „млъкне, ако иска да живеете, когато се върнеш в Арабия“.

Утайби се завърна в Саудитска Арабия на 16 октомври преди турската полиция да претърси днес резиденцията му в Истанбул.

Към мрачните хипотези за съдбата на Кашоги се присъедини и телевизия Ал Джазира. Според базираната в Катар телевизия тялото на Кашоги е било разчленено в консулството за около седем минути. Това е било извършено от саудитския експерт по съдебна медицина Салах Мухамад ал-Тубайги, за който се твърди, че е бил чут по време на записите да съветва разпитващите „да слушат музика“, докато разчленява тялото.

Според турската полиция Тубайги е един от 15-тимата саудитци, които пристигнаха в Истанбул с два самолета и влязоха в консулството, след като същото беше направил и Кашоги. Групата напуска Турция същия ден. Част от нея са били служители на саудитското разузнаване и кралски гвардейци.

На 16 октомври в. „Ню Йорк таймс“ идентифицира деветима от тази група и уточни, че четирима от тях са били част от антуража на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман при задгранични пътувания.

Екип от експерти на турската полиция прекара в работа в саудитското консулство повече от девет часа на 15 и 16 октомври и според Асошиейтед прес, цитирана от в. „Хюриет“, били открили „сигурни доказателства“ за убийството на известния саудитски дисидент.

- реклама -