Сирия Турция операция кюрди

Турската офанзива в Сирия: Атака по въздух и суша. САЩ отричат да са давали разрешение

Турската авиация удари в сряда вечерта градовете Рас ал Айн в сирийската провинция Хашек.

Друг сирийски град на границата с Турция, Teл Абиад, също беше подложен на въздушни удари.

По-късно беше обявено началото на наземния етап от операцията.

Според последната информация на турското министерство на отбраната, след началото на операцията военните са атакували 181 цели на кюрдските сили в Северна Сирия.

Според турски експерти, това е най-голямата турска военна операция след инвазията в Кипър през 1974 г.

В операцията турската армия използва широк набор оръжия местно производство, сред които ракети, гаубици, бойни хеликоптери и бронирани машини.

Кюрдските сили от своя страна съобщиха, че са отблъснали нова турска атака в Североизточна Сирия.

Те твърдят, че са спрели поредния опит за нахлуване в района Рас ал Айн, на изток.

Нашите сили „отблъснаха опита за нахлуване на турската окупационна армия по оста на Тал Халаф и Алук“, се казва в изявление на СДС.

Турското Министерство на отбраната настоява, че операцията да протича по план.

„Операция „Извор на мира“ беше успешно проведена през нощта, от въздуха и на земята“, се казва в изявление. „Определените цели бяха превзети“, добавя то, без да уточнява какви са те.

Докладите на турските медии предполагат, че основната цел на операцията е да се създаде онова, което Анкара нарича „безопасна зона“ на територия от около 30 километра, намираща се на около 120 километра по границата между Рас ал Айн и Тал Абиад.

Турските войски и сирийските им поддръжници все още не са навлезли в нито един от двата града, но се придвижват в околните села и провинция. Районът е по-малко населен от другите контролирани от кюрдите райони и главно е арабски.

Според Сирийската обсерватория за човешки права досега най-малко 19 членове на СДС и 8 цивилни са били убити от турски обстрели и въздушни удари.

ЕС призова Турция да прекрати своите „едностранни военни действия“, няколко арабски държави също осъдиха военните действия. Генералният секретар на ООН изрази изключителна загриженост от тези събития.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес закрито заседание по повод военните действия на Турция срещу кюрдските позиции. Според АФП заседанието ще се състои по молба на петте европейски държави в съвета – Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция.

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че Анкара има право да проведе военна трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумение, подписано от двете правителства в Адана през 1998 г.

В същото време САЩ категорично отрекоха да са давали разрешение за военната операция на Турция в Северозападна Сирия.

„Това е лъжа. САЩ не са давали на Турция „зелена светлина“. Спомнете си нашата задача /в Сирия/. Ние отидохме там, където хора бяха убивани, горени, държани в клетки. Президентът започна кампания за разгромяването на халифата и това беше постигнато“. Това заяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от ТАСС.

Типично в негов стил, американският президент даде разнопосочни сигнали за операцията. От една страна Тръмп заяви, че кюрдите не са помогнали на САЩ по време на Втората световна война, по-специално по време на десанта в Нормандия. От друга страна той добави: „Похарчихме огромни суми пари, за да помогнем на кюрдите с боеприпаси, оръжие, пари. Освен това време ние харесваме кюрдите… Те се борят за земята си“.

- реклама -