Турската лира с рекорден спад спрямо долара

Турската лира достигна до рекордно ниски стойности спрямо американския долар във вторник.

Лирата поевтиня с 1% до 3,97 за долар в 0652 GMT, преди да поевтинее още малко до 3,96 в 0800 GMT.

Спадът идва, след като в понеделник беше отложено делото в САЩ срещу турско-иранския търговец на злато Реза Зараб и заместник-изпълнителния директор на турската банка „Халбанк“ Мехмет Хакан Атила, обвинени в заобикаляне на американските санкции срещу Иран.

Делото разгневи Анкара, а правителството го нарече „политизирано“ и заговор срещу Турция. Правителственият говорител и вицепремиер Бекир Боздаг дори заяви, че заподозрените са държани като заложници.

Съдия Ричард Бърман обяви, че делото, което трябваше да започне на 20 ноември, ще се отложи за 27-и.

Съществуват притеснения за това как то ще се отрази върху турско-американските отношения, както и за възможни глоби срещу „Халбанк“, ако обвиняемите бъдат признати за виновни.

Двустранните отношения между съюзниците в НАТО значително се влошиха заради подкрепата на Вашингтон за сирийските кюрдски милиции, които според Анкара са терористични групи, както и заради искането за екстрадиране на живеещия от 1999 г. в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

В понеделник турските власти обявиха, че въвеждат нови правила за „сливането, разделянето, прехвърлянето на активи и обмяната на банкови дялове“. Вицепремиерът Мехмет Шимшек обаче отрече те да са свързани с възможното поглъщане на „Халбанк“ от друга банка.

Тъй като лирата отслабна, Турската централна банка обяви, че банките няма да могат да взимат назаем средства от вътрешнобанковия паричен пазар от сряда.

По-рано миналата седмица пък турският президент Реджеп Ердоган разкритикува за пореден път централната банка заради отказа й да намали лихвените проценти, което според него води до покачване на инфлацията. Последната промяна на лихвените проценти беше през януари. Миналия месец инфлацията достигна до 11,9%, което най-високата й стойност през 2017 г.

Обикновено очакванията са инфлацията да намалее с покачване на лихвените проценти, тъй като това ограничава търсенето и отслабва растежа на паричното предлагане и икономиката.

- реклама -