достойните
снимка: 24 часа

Турска архитектка и IT специалисти сред отличените „Достойни българи на годината“

Министър-председателят Бойко Борисов връчи награди и копие на златния ритон от Панагюрското съкровище на инициаторите на „Враца софтуер общество“ Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев. Това се случи по време на връчването на отличията „Достойните българи на годината“ на в. 24 часа.

Тримата млади мъже са спечелили проект за IT център във Враца измежду 212 предложения от над 30 населени места. Идеята им е чрез безплатни курсове по информационни технологии да обучат и подготвят за работа млади хора, както и за безработни. „Благодаря, че сте в България и сте останали във Враца. Горди сме със вас, да сте живи и здрави“, каза им Бойко Борисов.

Отличие и за архитектката, реставрирала Желязната църква

Шефът на културната комисия на Народното събрание Вежди Рашидов даде специална награда на турската архитектка Фикрие Булунмаз. В продължение на седем години тя ръководи реставрацията на българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул.

Борисов и Фикрие Булунмаз през януари в реставрираната от нея църква

„Благодаря на тази жена, че всяка сутрин ставаше в седем и се прибираше в десет“, каза Рашидов и предложи Фикрие Булунмаз да получи и държавно отличие за реставрацията на Желязната църква.

Отличени бяха и съучениците и учителите на 12-годишния Любчо от столичното 125-о училище. Те събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия учебен ден, за да може Любчо да продължи да ходи на училище заедно с тях.

Каскадьорът Тодор Лазаров, с над 120 филма зад гърба си, издирва изпаднали в беда хора в цялата страна. Прави фондация, която чрез джиесем приложение свързва нуждаещи се и всеки, който иска да им протегне ръка.

снимка: 24 часа

Неговото отличие за „Достоен българин“ бе връчено от актьора Любо Нейков.

Всички отличени може да видите ТУК.

- реклама -