Кадър: БНТ

Туроператорите излязоха на протест

Туроператорите излязоха на протест, заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им.

Според протестиращите става дума за 83 процента спад в оборотите им за последната година и половина, те настояват за спешна помощ от държавата.

От бранша обясниха, че помощта от 70 милиона за сектора е гласувана още при актуализацията на бюджета, но тя все още не може да достигне до тях.

30 милиона, които са задвижени, плюс още 6 милиона на клиенти, на които имат да се връщат пари, плюс още 5 милиона и 200 хиляди лева, които трябва да се разпределят за ликвидност, това прави общо 41 милиона, които те искат спешно до Нова година да бъдат разпределени по програмите за подпомагане на бранша, в противен случай ги грозят фалити.

„Основното искане на днешния протест е светкавично разпределение на гласуваната от НС за туроператори, турагенти изобщо за туристическия бизнес помощ от 70 милиона лева плюс 5-те милиона и 200 хиляди, които са останали от туроператорската програма за връщане на пари на клиенти неразпределени, тоест получава се една доста сериозна сума, която настояваме, която беше гласувана от Народното събрание, последното НС, с актуализацията на държавния бюджет, и която ние настояваме да ни бъде разпределена много бързо, светкавично, защото няма време да се чака повече“, заяви Румяна Балтова, Обединение Бъдеще за туризма.

Източник: БНТ

- реклама -