туроператори, протест

Туроператори на протест заради „неизпълними“ условия за държавна помощ

Туроператори излязоха на протест пред президентството.

Причината са условията, които им се поставят за кандидатстване за държавна помощ и които според протестиращите са „неизпълними“ за част от фирмите в бранша.

Проявата е организирана от „Обединение Бъдеще за туризма“, предаде БНР.

С държавните средства в размер на 17,5 милиона лева трябва да се компенсират клиенти, чиито почивки и пътувания не са били реализирани заради пандемията от Covid-19 в периода март – декември миналата година.

Около 70 туроператори и техни клиенти се събраха пред президентството със сигнални жълти ленти, вързани над лакътя, и транспаранти, на които е изписано „Туроператори заедно за своите клиенти“.

Около 200 туроператора от цялата страна са засегнати от проблема.

Министерско постановление поставя счетоводни изисквания, които туроператорите не могат да изпълнят, за да кандидатстват.

Тази сутрин те имаха срещи в Министерството на туризма, но по думите им срещите са завършили по разочароващ за тях начин.

Очаква се ресорното министерство да издаде методически указания към тях за начина на кандидатстване, но остава обвързване на дължимите суми към клиенти с изплатените към доставчици, което туроператорите обясняват така: Ако има задължение от 100 лева към клиент, а 20 лева към доставчик, туроператорът ще получи само 20 лева като компенсация, което е значително по-малко от сумата на целия пакет, която те дължат. Тъй като заради пандемията, те работят реално само в последния месец, няма откъде да вземат тези пари.

Туроператорите настояват за отмяна на текста в министерското постановление и отлагането на кандидатстването по програмата, което трябва да започне на 1 юли, с десетина дни.

Туроператорите обявиха чрез охраната на президентството, че очакват държавния глава да ги приеме. Преди дни те изпратиха и писмо, в което са го запознали с проблема.

По-рано представители на „Обединение Бъдеще за туризма“ заявиха, че няма чуваемост от Министерството на туризма, затова те настояват и за оставката на министъра на туризма Стела Балтова.

 

- реклама -