Турнир по конен спорт „Купа София“ в Южния парк – СНИМКИ/ВИДЕО

Десетки хиляди столичани се събраха в Южния парк за да проследят атракциите на първия в България градски турнир по конен спорт

Голямата поляна се оказа тясна да побере много желаещи да видят на живо най-добрите ездачи в страната. Турнирът се организира от Българска федерация по конен спорт и конна база НИЕСА със съдействието на Столична община и е част от инициатива София – Европейска столица на спорта.

Първо на отлично подготвения манеж се състояха демонстрации с елитни коне, след което се представиха виртуозите на обездката, повечето от тях балкански шампиони. Най-много овации събраха изпълненията на Мирела Райкова и Райко Гануков. За финал бе оставен турнирът по прескачане на препятствия. Първи излязоха децата на препятствия 120 см, най-добра сред тях се оказа Ая Митева с Каро Ас.

След това започна турнирът с гросмайсторска височина 140 см, драмата бе до последните изпълнения на най-добрите осем, които останаха за финала. Шампион стана Ангел Няголов преминал без грешка и най-бързо през препятствията на паркура със своя кон Чакотаго, порода Вестфале. Втори се нареди Андрей Гочев с Балофина, а бронзът остана за Апостол Тенев с Форт от Джулай.

Огромната Купа на победителя бе връчена на шампиона от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. „Радостно е, че днес за всички тук се получава един хубав празник в този прекрасен парк. За първи път в градска среда се организира турнир по конен спорт, имаше и демонстрации и така много деца получиха възможността за първи път да се докоснат до този хубав спорт.

Столична община ще продължи да подкрепя подобни инициативи, тази година София е Европейска столица на спорта, но наш постоянен приоритет си остават усилията да предоставим повече възможности на софиянци и гостите на града за активен и здравословен начин на живот,“ заяви в приветствието си към участници и зрители Йорданка Фандъкова. Сред наградилите призьорите бяха още Теодор Шейтанов – генерален секретар на БФКС, доц. Юри Вълев, Петър Чолаков, Стоица Аргилашки и др.

Изпълненията на ездачи и коне бяха проследени със захлас от множеството малчугани, повечето от тях за първи път виждаха на живо и в такава близост ездитни коне. На съседната поляна пък всеки можеше да опита да поязди пони и голям кон с придружител, стотици деца се пробваха и изпитаха с незабравими емоции.

- реклама -