Туристите по морето се оплакват: няма достатъчно свободна площ, плажът е мръсен

Туристите по морето се оплакват най-много, че няма достатъчно свободна площ и че плажът е мръсен. Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

На въпрос на журналист има ли данни Ангелкова за какво най-много се оплакват туристите на единния телефон на Министерство на туризма за жалби и оплаквания, свързани с Черноморието, тя обясни, че до момента има 200 постъпили сигнала – 40 писмени и 160 по телефона.

„Сигналите основно са свързани с това, че туристите се притесняват, че няма достатъчно свободна площ на плажа и тя не се спазва, че може би плажът е мръсен. Сигналите не са класифицирани в кои населени места са по-малко или повече, обхващат почти всички плажове, които са посещавани”

Това каза министърът на туризма.

Проверките

Ангелкова открои като важен фактът, че има мобилна група за първи път, която ще бъде цяло лято по морето. „Извън регулярните проверки по график, за всеки един сигнал правим извънредни проверки. Всички сигнали са проверени и голяма част от тях са неоснователни. Там, където има основания сме издали предписания със срокове за отстраняване на нарушенията между 7 и 14 дни в зависимост от индивидуалния договор, който всеки концесионер има с нас”, поясни Николина Ангелкова.

Тя предупреди, че ако не се спазят тези предписания се налага неустойка. „Ще следим концесионерите да спазват всичките си ангажименти по закон и договор. За нас е важно максимално да се сигнализира Министерството на туризма за нередности”, категорична беше Ангелкова.

От друга страна, тя коментира и плановете за по-евтини чадъри и шезлонги, като посочи, че с новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, приета от Министерски съвет се цели максимално намаляването на плажни принадлежности.

В решението е записано, че 40% тежест при оценката на желаещи за концесия, е минималната цена, предложена за 1 брой чадър и шезлонг.

- реклама -