Туристическият бранш в Банско пред FN: Затворихме, ще търпим загуби, но разчитаме българските туристи да спасят сектора

Кметът на община Банско апелира хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта.
Бизнесът масово затваря обектите заради бързо разрастващата се епидемия от коронавирус у нас.
Как ще се отразят на туризма мерките заради разпространението на коронавируса, ще има ли съкращения и каква помощ иска бранша, специално за FN говори председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

Какво се случва в Банско?

Доста хотели са затворени. Заведенията също. Тъжна картина е в Банско.

Приема ли бизнеса тези мерки за предпазване?

Приемаме. Ние имахме един месец по-рано информация. Лично аз от израелските си партньори, знаех какво се случва там и какво трябва да правим.

В Банско има чужденци с имоти. Те как могат да бъдат ограничени и спазват ли мерките?

Очаквам както и ние да спазват забраните. Да си стоят вкъщи. Вчера видях семейство с деца от Великобритания, които свободно си се разхождаха. Това е безотговорно.

Какви мерки предлага бизнеса? Как да му помогне държавата?

Срещнахме се с министър Ангелкова. Предложихме мерки. Една от тях е осигуровките да нашите служители да се платят от държавата. Искаме да се говори с банките, въпреки, че са частни. Нека да ни разсрочат кредити, не опрощаване, а да се разсрочат вноски. Да ни се освободи примката от врата, за да можем да дишаме. Да вземем мерки, които вече действат в Италия и Франция.

Ще има ли съкращаване в сектор туризъм?

Ще има при нас съкращения. Още утре ще се усети на пазара. Всеки решава сам, но има хотелиери, които освободиха вече персонал.

Възможно ли е българските туристи да спасят туризма? Ние след кризата да посещаваме родни туристически места и така подпомогнем бранша?

За мен това е една от мерките, към която да се насочим. Вътрешният туризъм трябва да се разработи. Българинът знае да се весели, знае какво да пие и яде. Ние вярваме в него.

Какво ще пожелаете в тези трудни времена на колегите си?

Да са здрави и стискат зъби! Дано след лошото дойде и нещо хубаво.

 

- реклама -