Туристическият бранш с важно признание за бившия министър на туризма Николина Ангелкова

Туристическият бранш у нас направи голямо признание за бившата министърка на туризма Николина Ангелкова.

Това съобщи самата тя на личната си страница във Фейсбук.

Ето какво написа Ангелкова, като приложи и снимка под поста си:

Изключително важно за мен е признанието, изразено от редица представители на туристическия бранш, които твърдо настояват и за сезон 2021 г. да бъде приложено предложението ми от 2020 г. чадърите и шезлонгите на плажа да бъдат безплатни или с намалени цени. Целта беше да се подпомогне сектора, един от най-засегнатите от пандемията от COVID-19, като се привлекат български и чуждестранни туристи.

Радвам се, че сезон “Лято 2020” стана възможен въпреки огромните трудности. Като министър на туризма още през март миналата година предложих и на 13 май бяха обнародвани в Закона за здравето параграфи 23 и 24, които дадоха възможност на концесионери и наематели на морските плажове да редуцират цените за плажни принадлежности с не по-малко от 50 на сто от тези през 2019 г.

В закона предвидихме и намаляване на дължимото концесионно или наемно възнаграждение, което да съответства на намалението на цените на предлаганите от тях услуги. Летен сезон 2021 отново ще бъде белязан с изпитания за туристическия бранш. Днес за мен е изключително важно, че полезността на вече приложената мярка се оценява високо от представителите на отрасъла и за тази година.

Надявам се, че подобна подкрепа, както и всички други възможни, ще бъдат и през 2021 г логично продължение на пътя за оздравяване на сектора, пострадал най-много от пандемията. Пожелавам успех на новия министър Стела Балтова, защото българският туризъм заслужава всяко усилие, за да има успешен летен сезон, който ще подпомогне по-бързото възстановяване на отрасъла и затвърждаване на приноса му към икономиката на страната.

- реклама -