време

Туристическият бранш с позитивни нагласи за летния сезон

Стела Балтова: България очаква ръстове на основните туристически пазари

България очаква ръстове на основните си туристически пазари. Успешната рекламна кампания все по-категорично налага положителния имидж и разпознаваемостта на страната като дестинация за четири сезона, която предлага сигурност, комфорт и много повече комбинирани продукти.

Това заяви министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова. Тя откри първото за годината заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ) за тази година в Бургас.

Тя увери, че са налице всички предпоставки за много успешен летен сезон. Страната ни става все по-търсен маршрут, за което свидетелстват и ранните записвания от редица генериращи пазари.

Големите германски туроператори съобщават за ръст в записванията към момента между 22 и 45%, от Русия на този етап се отчита увеличение от 10% също в ранните записвания. Летищата Варна и Бургас общо отбелязват значителни ръстове на планираните полети за активния сезон на редица пазари спрямо 2016. По-конкретно: Холандия – 57%, Франция – 40%, Чехия – 31%, Словакия – 21%, Швеция – 15%, Полша и Финландия по 9%, Германия – 6%. Всичко това дава надежди за още по-успешно Лято 2017, което може да надхвърли рекордните резултати от миналия сезон, подчерта министърът.

Мерки за сигурност и медицинско обслужване

Съвместно с останалите институции, Министерството на туризма предприема необходимите мерки за осигуряване на своевременно медицинското обслужване на туристите. По данни на НЗОК са сключени договори в трите черноморски области – Варна, Бургас и Добрич с 571 общопрактикуващи лекари и 40 болници.

Предвижда се, през сезона на място да бъдат проверени от експертните работни групи по категоризиране, 388 туристически обекта по Черноморието.

Концесии на плажовете и категоризиране

Във връзка със сигурността на туристите, Министерството на туризма провежда редовни срещи с контролните органи и специализираните институции, включително в Бургаския регион. Обявена е обществена поръчка за функциониране на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и Система регистър за настаняване. Целта е, да може в реално време да се свържат регистрите на хотелите с министерството, МВР, НАП и общините. Данните няма да са публични и достъп до тях ще имат определените от закона институции. Промяната ще изсветли сектора, посочи министър Балтова.

Към момента действащите договори за концесии са 49, като до края на месеца предстои да бъдат подписани още 4 договора. Те са за Свети Влас-Нов плаж, Обзор-Юг, Къмпинг Оазис, Дюни-юг. Действащите договори за наем на морски плажове към момента са 63. Предстои подписване на договор след проведените търгове за наем за плажове Несебър-Стар град, Къмпинг Веселие, Царево Василико и Устие на р. Велека. По отношение на приходите от наеми на плажове за 2017 г., до момента са събрани над 5,8 млн. лв., съобщиха от министерството.

- реклама -