Поли Карастоянова, туристически бранш, спасяване, държава
Снимка БГНЕС

Туристическият бранш иска от държавата екшън план за спасяване от ликвидация

Туристическият бранш предлага премиерът да сформира национален икономически щаб, който от този момент да се ангажира с изготвянето на едногодишна програма за спасяване от ликвидация на двата най-засегнати сектори -“ туристически“ и „транспорт“.

Това обяви Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм /НБТ/ Поли Карастоянова.

В него трябва да участват всички министри с икономически ресори, в това число – и финансовият министър.

От бранша настояват в НС ресорната комисия да свика извънредно заседание и да сформира работен формат в контекста на предстоящото приемане на извънредното положение в страната.

Снимка БГНЕС

Ако това предложение бъде прието, то допускам създаване на временно действащо законодателство за периода на извънредното положение, и това би дало възможност на комисията по икономическа политика и туризъм да придвижи някои от мерките, за които, според бизнеса, се изисква законодателна промяна, обясни Карастоянова.

От бранша изразиха готовност да предоставят своята експертиза, както и контакти на европейско и световно равнище.

Туристическият бизнес е в катастрофа и въпросът е ясен – как да бъде формулиран работещ икономически план за следващите 12 месеца, за да може на 13 март 2021 г. туристическата индустрия в България да е запазила своята жизнеспособност, заяви Карастоянова и посочи, че в този период два туристически сезона са под голям риск.

- реклама -