земетресение

Туристи преживели земетресението разказват: Бяхме като в парк на ужасите

Над 200 чуждестранни туристи пострадаха в Турция и Гърция след снощното голямо земетресение в Егейско море. Сред тях няма български граждани, потвърдиха от външното ни министерство.

Сред преживелите ужаса в Кос е шведския инструктор по гмуркане Кристофър Хакланд, който разказва как се опитвал да напусне хотела си, докато сградата се люлеела под мощните трусове. „Всичко свистеще и се клатеше. Лампите падаха около мен докато тичах. Чувах как някъде около мен от полиците се трошат чаши и посуда, падаха тенджери и тигани.

„Имаше много викове и писъци. Всички бяха буквално изпаднали в истерия“, разказва 20-годишната Лорън Дъфи.

„Чувството беше като в онези паркове, където чрез илюзия сменят декорите и се чувстваш сякаш висиш с главата надолу“, споделя и по-малката й сестра, която заедно с Лораън и майка им е прекарала нощта увита в спален чувал на поляна пред хотела си. Трите жени спели, когато среднощ били събудени от брутално люлеене. След земетресението те били пуснати в хотела за да вземат паспортите си, но се оказало, че идеята не е добра – били принудени отново да побягнат от новите земетръси.

Други туристи разказват как видели вълни в басейните

Цунамито след земетресението е наводнило и няколко хотела.

Туристите в много гръцки и турски курорти прекараха нощта под открито небе, спейки по поляни и плажове.

- реклама -