навръх

Турция арестува 12 предполагаеми терористи навръх националния празник

Турция арестува 12 предполагаеми терористи навръх националния си празник. Днес страната отбелязва 93 години от основаването си след разпада на Османската империя и превръщането си в модерна и западно ориентирана демократична страна от Кемал Ататюрк.

Отбелязването на националния празник преминава при изключителни мерки за сигурност. Властите съобщиха, че арестуваните 12 души са планирали бомбени нападения по време на тържествата.

Екипите на сектора за борба с тероризма в турската столица са провели операция по издирването на атентатори, след като са разполагали с предварителни данни от разузнаването. Едновременно са проверени 35 адреса.

Шестима от задържаните са членове на „Ислямска държава“, останалите шестима са кюрдски сепаратисти от ПКК, уточнява турската агенция „Доган“.

Над 10 000 полицаи са ангажирани в опазването на реда и спокойствието в Анкара. Градът е блокиран, централната част е оградена с бариери в радиус от 22 километра. Скенери проверяват всички минувачи, включително и войниците, които участват в официалните церемонии.

Тържествата по повод 93-та годишнина от установяването на републиката започнаха с поклонение в мемориалния комплекс на Кемал Ататюрк.

„Героичната съпротива и волята отпреди 93 години, когато нацията ни обяви на целия свят победата си в освободителната борба, продължават и сега, а народният отпор срещу опита за преврат от 15 юли доказват това“. Това написа президентът Реджеп Ердоган в специалната книга за посещенията в музея на основателя на турската република.

„Всички краища на Турция се вдигнаха на протест срещу опита на външни и вътрешни сили за посегателство спрямо нашата демокрация, независимост и законно правителство. Дадохме 246 жертви, 2 194 души бяха ранени, но тяхната кръв бе пролята в защита и опазване на демократичните ни ценности и постижения, имаме волята и енергията да постигнем целите си в програмата до 2023 година“, добави Ердоган. 

В словото си пред участниците в тържеството лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу призова за всеобщи усилия за установяване на истинската демокрация в страната и се зарече, че ако за това са необходими жертви, той пръв би заплатил такава цена.

„Създателите на републиката ни завещаха три революции – установиха републиката, донесоха многопартийната система, Бюлент Еджевит донесе социалната демокрация. Сега сме длъжни да бъдем готови за четвъртата революция, с която ще реализираме истинската, стойностната демокрация и трябва да изберем този път. Републиката означава свобода, равнопоставеност между половете. НРП е партията, която гарантира правото на жените да избират и да бъдат избирани, а с това право на участие в избори през 1934 г. Турция изпревари дори Франция. Републиката означава и просвещение, и свобода на мисълта, словото и изразяването. По време на Османската империя до 1923 г. броят на лекарите е едва 54 души, една на 1 000 жени имаха ниво на грамотност. Ето това обяснява какво е представлявало османството. Онези, които благодарение на принципите на републиката оглавиха държавата и сега вървят срещу нея, те са предателите на републиката“, заяви Кълъчдароглу пред митинга.

Докато в официалните тържества участваха само избрани политици от властта и опозицията, гражданите на Анкара са възпрепятствани да се включат в церемониите. Всички пътища към мемориалния комплекс на Ататюрк са блокирани от бариери, забранено е движението на автомобили. В Туитър заваляха гневни съобщения за блокадата, заради която столицата изглежда като във военно време.
- реклама -