Тур дьо Франс
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тур дьо Франс пак е под въпрос заради коронавируса

За втори път тази година Тур дьо Франс е на прага на колапс. В първия случай най-престижното колоездачно състезание в света беше отложено. Началото трябва да е в събота в Ница. Но не е ясно дали ще го има въобще. Причината – новата вълна от инфекции с коронавирус във Франция.

Франция обяви по-рано днес 6111 нови положителни случая. Това е рекорден брой новозаразени от април насам. И доведе до поставяне на червен код за региона на Ница.

Освен това двама от служителите на Лото-Судал са дали „неотрицателни“ проби за Ковид-19. Те веднага са били отпратени по домовете си. По-рано организаторите съобщиха, че при две положителни проби може да извадят директно целия отбор от обиколката.

Премиерът на Франция Жан Кастекс опита да успокои страстити. „Имаме ясен здравен протокол и сме взели много предпазни мерки. Освен това състезанието се провежда на открито. Но Франция трябва да направи всичко, за да избегне ново извънредно положение“, заяви Кастекс.

Първите два етапа на Тур дьо Франс финишират в Ница и се очаква да бъдат гледани от много зрители. Организаторите от ASO вече заявиха, че нямат намерение да правят Тура без зрители. От префектурата на Ница обаче заявиха, че обмислят точно такъв вариант за събота и неделя.

„Нищо не може да ме изненада вече през 2020-а. Няма да се учудя, ако стигнем до финала в Париж, но няма да се учудя и ако не завършим дори първия уикенд“, коментира спринтьорът Сам Бенет.

„Нямаме план да водим след 10-ия етап в случай, че състезанието спре след седмица и половина. Това няма да е истинска победа в Тур дьо Франс. Това ще е 10-дневно състезание, не голяма обиколка. В момента положението във Франция не изглежда добре. Но ние сме в нашия балон и очакваме да се състезаваме:, заяви бившият победител в Джирото Том Дюмолен.

- реклама -