Тръмп, туитър, акаунт

Туитър закри за постоянно акаунта на президента Тръмп

Администрацията на социалната мрежа Туитър закри за постоянно акаунта на президента Доналд Тръмп, като се позова на „риска от нови подстрекателства към насилие“.

В момента достъп до акаунта му, който имаше близо 90 млн. абонати, няма. Социалната мрежа бе под натиск да предприеме тези действия срещу Тръмп след щурма на негови твърди привърженици срещу сградата на Конгреса във Вашингтон в сряда, довела до човешки жертви и много ранени.

Първоначално акаунтът на президента бе блокиран за 12 часа заради „нарушения“, след като той пусна в него видео с фалшиви обвинения за изборни измами и възхвали нападателите, нахлули в Капитолия. Администрацията на мрежата каза тогава, че в случай на нови нарушения ще го блокира за постоянно.

Решението за постоянна забрана на неговия акаунт е било взето след „щателно проучване на последните съобщения“ на американския лидер в контекста на събитията от тези дни.

Според компанията туитовете на Тръмп в последно време представляват възхвала на насилието. Посочва се, че във и извън Туитър са започнали да циркулират планове за „бъдещи въоръжени протести, включително и за втора атака срещу Капитолия и други сгради на Конгреса на САЩ на 17 януари 2021 г.“.

От Туитър посочват, че политиката на компанията дава възможност на световни лидери да се изказват публично, но че техните акаунти „не са изцяло над нашите правила“, и че те не могат да използват мрежата за подстрекателство към насилие.

„Както аз отдавна казвах, Туитър отива все по-далече и по-далече в ограничаването на свободата на словото, и ето че днес служителите на Туитър, в координация с демократите и радикалните леви, премахнаха моя акаунт от тяхната мрежа, за да заставят мене и вас да мълчим“.

Това написа Тръмп чрез акаунта на Белия дом.

Президентът републиканец обяви, че разглежда възможността за създаване на собствена, алтернативна на Туитър платформа.

По-рано тази седмица мрежата Фейсбук също обяви, че замразява акаунта на Тръмп най-малко до края на президентския му мандат, добавя Ройтерс.

 

- реклама -