Урсула фон дер Лайен, Гърция, Шарл-Мишел, Давид Сасоли, мигранти, бежанци

Цялото ръководство на ЕС отива утре в Гърция заради бежанската криза – Видео

Председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен, на Европарламента Давид Сасоли и на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъдат на спешна визита в Гърция във вторник във връзка с бежанската криза.

Това съобщи председателят на Комисията.

Тя заяви, че по този начин ще бъде показана пълната солидарност на ЕС с предизвикателството, пред  което е изправена страната.

„Наш приоритет е да дадем на България и Гърция цялата подкрепа на ЕС, от която те се нуждаят, за да се справят със ситуацията на място. Защото предизвикателството, пред което Гърция се изправя точно сега, е европейско предизвикателство“, посочи Фон дер Лайен.

„Затова утре заедно с Шарл Мишел и Давид Сасоли ще пътувам до Гърция. Ние ще се срещнем с премиера и заедно с него ще посетим и региона около границата, за да оценим на място каква помощ е нужна“.

Председателят на ЕК обяви, че Гърция вчера е поискала помощ от Фронтекс за разрешаване на кризата. „Готови сме да окажем всяка помощ, която е необходима“, заяви още Фон дер Лайен.

Разбирам, че Турция е в трудно положение, но последните събития не са отговорът, добави тя по повод решението на Анкара да пусне мигрантите към ЕС.

Фон дер Лайен добави, че споразумението между ЕС и Турция за миграцията е добра основа за разговор от каква допълнителна помощ има нужда турската страна. Председателят на ЕК съобщи, че еврокомисарят за отговора при кризи Янез Ленарчич ще пътува тази седмица до Турция, за да установи нуждите на местните власти и на приютените мигранти.

- реклама -