Covid, коронавирус, заболеваемост, червена зона, тъмночервена зона

Цялата страна „светна“ в червено, Пазадржик вече е в тъмночервената зона на COVID-19

Заболеваемостта от Covid-19 в страната на 14-дневна база вече е 819 на сто хиляди души население. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вече няма нито една област, която да е в жълтата зона, след като броят на заразените в Кърджали надхвърли 160 на 100 000 жители и областта попадна в светлочервената зона, посочиха от РЗИ.

Само четири пък са областите към днешна дата, които останаха в червената зона – Шумен, Търговище, Хасково и Смолян. Всички останали са в тъмночервената зона.

Пазарджик влезе в тъмночервената ковид зона. Отчетени са 170 нови случая за денонощие.

В многопрофилната болница вече няма свободни ковид легла.

Капацитетът е изчерпан, интензивният сектор също не може да приема повече пациенти.

Главният секретар на Регионалната здравна инспекция Петя Папазова коментира пред БТА, че за последното денонощие са отчетени 24 положителни проби на лица между четири и 82 годишна възраст. Броя на карантинираните е 634, на хората на домашно лечение – 412, а на хоспитализираните – 82.

Близо 75 на сто от определената за пациенти с COVID-19 леглова база в кърджалийската болница „Д-р Ат. Дафофски“ е заета, а натовареността върху болницата е неотслабваща от началото на пандемията. Това обясни на свой ред директорът на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов.

Той допълни, че на този етап болницата е определила общо 80 легла за пациенти с въпросната диагноза, като броят на настанените постоянно се мени, заради динамичната обстановка. От началото на пандемията през лечебното заведение са преминали 2 183 ковид болни, като 1 785 са изписани, а 346 са починали. В 64 процента от случаите, пациентите са били с придружаващи заболявания, уточни още проф. Черкезов.

В петте лечебни заведения на територията на област Кърджали има разкрити общо 112 легла, за пациенти с COVID-19, като заети от тях към 24 октомври са 81, сочи справка от информационната система на НЗОК. Според нея, за седмицата от 17-и до 24 октомври, се отчита ръст на заетите легла от хора с диагноза COVID-19 с 22,7 процента.

- реклама -