пещера

Цяла седмица няма и след от изчезналия в пещера футболен отбор от Тайланд

Международни експерти ще се включат в спасителната операция за тайландски младежки футболен отбор, за който се смята, че е бил заклещен в пещера в Северен Тайланд.

Вече повече от седмица няма и следа от децата и техния треньор

Група от шестима австралийски полицаи пристигнаха до пещерата рано тази сутрин.

Тук сме, за да подкрепим тайландското правителство в операцията“, заяви Камерън Ноубъл от австралийския Отдел по външни работи и търговия. Той увери, че полицаите имат опит в гмуркането в пещери.

По-рано за участие в издирването пристигнаха петима китайски туристи, 32 военни от САЩ, четирима британски специалисти и спасителни екипи от Мианма и Лаос.

С времето операцията става все по-интензивна. Хора, хеликоптери и дронове издирват нови входове към пещерата, в която миналата събота изчезнаха деца на възраст 11 до 16 години и 25-годишния им треньор. Велосипедите им бяха открити на входа.

Придошлата вода обаче им е попречила да излязат.

Продължаващите дъждове и водата обаче затрудняват спасителната операция в пещерата, намираща се на 1000 км северно от столицата, близо до границата с Мианма. Спасителите изпомпват водата от пещерните канали, но до момента поне 10 души пострадаха в самата спасителна операция.

Родители на изчезналите момчета лагеруват край пещерата, очаквайки завръщането им.

Будистки монах организира за тях ежедневно молитвено бдение.

източник: БТА

- реклама -