боа

Цяла нощ ще дебнат избягалата анаконда в Пловдивски мол

Служители на реда и пожарникари ще стоят на пост цяла нощ за да дебнат боата, която избяга от търговски обект в Пловдивски мол тази сутрин.

Над 7 часа продължи издирването днес, което ще бъде подновено утре рано в 6 часа.

Змията е изчезнала от помещение, което се ползва като онлайн зоомагазин за екзотични влечуги. Мястото е отцепено от Гражданска защита, полицията и екоекспертите.

Тя е жълта анаконда, тежи около 8 кг и е с дължина 1.30 метра

Според екипите, които я издирват, търсенето на такава змия в рамките на търговския център е много мъчно начинание, съобщи Traffic news. Целият таван е с окачена решетка, върху която са поставени лампите. Една такава лампа всъщност издала днес  укритието на боата. Днес преди обяд лампата не издържала килограмите на влечугото и увиснала заедно с половината от тялото му пред две нищо неподозиращи момичета. Охраната на търговския център веднага е извикана, а змията продължила да виси там 30 минути.

Собственикът на зоомагазина с един от неговите „питомци“

В крайна сметка пристигналите специализираните екипи я изпуснали, защото тя пропълзяла по тавана на етажа. Към момента, въпреки всички опити на служители на СОД „Пожарна безопасност и защита на населението“ от спецзвеното СОД, полиция и експерти, змията е в неизвестност.

Боата има направена регистрация в РИОСВ – Пловдив през 2013 година в съответствие със Закона за биологичното разнообразие и CITES (Конвенция за международна търговия за защитени видове от дивата флора и фауна). От 2 февруари 2019 г. има нов собственик, който ще открие зоомагазин. Има 14-дневен срок за пререгистрация. Жълтата анаконда не е отровна змия и според експертите не е опасна за хората.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност обектите за отглеждане на диви животни са на подчинение на ОДБХ. Определени видове, като боа, хамелеони подлежат на регистрация в РИОСВ.

- реклама -