времето

Цветята, които свързваме с Коледа

Коледната звезда е традиционен коледен символ както в Европа, така и в Америка. За нежното цвете се разказва красива легенда.

Малко преди Рождество Христово в един мексикански град бедно момиче искало да остави пред статуята на Исус някакъв подарък. То било много тъжно, защото нямало какво да поднесе. За да го успокои, баща му казал: „Не тъжи, детето ми, Христос ще приеме всичко от теб, стига да е от сърце.“ Тогава момичето набрало от полето сухи цветя и ги занесло на Спасителя. На Бъдни вечер полското букетче разцъфнало в големи алени цветове, напомнящи кървавите сълзи на Исус.

Има и друга версия на тази легенда. В нощта на Рождество малко момиченце вървяло тъжно към църквата, защото нямало какво да поднесе на Младенеца. Спряло до храстите и горчиво заплакало. Сълзите му покапали по листата на един от тях и те се оцветили в червено. Щастливо, момиченцето откъснало няколко клончета и ги сложило пред яслата на Исус.

Родината на цветето е Мексико. Обикновено цветовете му са червени, но има сортове с розово, бяло, кремаво и дори зелено. Добре е да се държи на светло място, неогрявано директно от слънчевите лъчи, при температура 18-20 градуса. Почвата трябва да е винаги влажна и на всеки две седмици да се подхранва, след като прецъфти, се полива по-рядко и се оставя на по-студено място. През септември се слага да спи на тъмно за около 8 седмици.

 

Коледарчето е сред растенията, които се разхубавяват точно за празника. То се покрива с красиви малки или по-големи цветове, обикновено с червен цвят. Смята се, че е полезно в домове, където често се вихрят скандали и спорове. Това растение ще изпълни жилището с радост, ще пробуди у всички най-добрите човешки чувства.

Цветето не е капризно, грижите са него са еднакви както през лятото, така и зимата.

Ако имаме сенчеста тераса или градина, лятото може да прекара и там, ще му се отрази добре. Полива се редовно и обилно от пролетта до есента. Всеки месец се подхранва с добре прегорял оборски тор и суперфосфат. В края на септември-октомври поливането се намалява, защото, за да заложи пъпки, цветето трябва малко да „отдъхне”. Тогава на него му трябва светлина и сравнително ниска температура – около 15 градуса. След появата на пъпките поливането се възобновява.

 

- реклама -