Цветозар Томов, ЦИК, СИК, членове, чужбина
Снимка: БГНЕС

Цветозар Томов, ЦИК: Нямаме представа за къде са предназначени тези 150 машини

„Вчера получихме информация за още 150 машини, за които изобщо не сме уведомявани. Те са на митнически склад. Нямаме представа за къде са предназначени, никой не ни е предупредил за тях“. Това заяви пред Nova News Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

По думите му ЦИК са били предупредени едва преди 3-4 дни, че тези допълнителни машини пристигат с поръчаните.

„Тогава веднага взехме мерки, за да не бъдат смесени с другите. Би трябвало да бъдем предупредени доста по-рано“, обясни Томов. Той определи реакцията на „Сиела Норма“ е агресивна.

Според него риск за манипулация на вота няма.

„Проблемът е, че историята с 228-те машини създаде напрежение и разпали политически страсти. Те няма да бъдат използвани, дори няма да бъдат разопаковани. Нямаме време да обясним достатъчно подробно на хората, трябва много сложна конспиративна теория, за да си представим, че вотът ще бъде компрометиран в отделни секции“, коментира говорителят на ЦИК.

Той пояснява, че хората с подвижна избирателна секция поради карантина, се заличават от избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес.

„При нарушение на карантинния режим, гласоподавател ще бъде санкциониран. Невъзможно е да се гласува два пъти“, каза Томов.

ЖАНДАРМЕРИЯТА ЩЕ УВЕДОМЯВА ЦИК ЗА ВСЯКО ДВИЖЕНИЕ НА МАШИНИТЕ

Главна Дирекция „Жандармерия“ към МВР трябва да уведомява писмено Софийска градска прокуратура за всяко действие което се предприема със задържаните в склада на „Карго Партнер“ 228 машини за гласуване.

Това се посочва в уведомление до ЦИК от Дирекцията, а комисията отговори на въпросите на прокуратурата, зададени по жалбата на фирмата „Сиела Норма“ за задържаните машини за гласуване, предава БНР.

С второ писмо прокуратурата уведоми за нови 150 машини пристигнали на летище София, а на второто писмо от ЦИК отговориха, че нямат информация по случая.

Комисията изрази становище, че и тези машини, които са извън договора за доставка на допълнителните 1600 трябва да са под охрана, за което копие от писмото бе изпратено и до ДАНС.

- реклама -