Цветослав Цачев, инвестиционен колсултант пред FN: Няма да има сътресения на борсите след изборите във Франция

Не само политиците, но и финансистите и икономистите очакват кой ще бъде следващия президент на Франция. Крайните позиции на льо Пен вещаят края на еврото и ЕС. Ще позволят и това французите? Отговорът днес.

2014-TsvetoslavTsachev-15vAНе се очакват сътресения на международните пазари след първия вот, съобщи за Flashnews Цветослав Цачев, главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Ще има ли състресеня на борсите заради изборите във Франция?

Няма да има сътресения, защото на първия тур няма да има изненада. В понеделник няма да има драми по пазарите. Има голяма доза неизвестности. Възможно е сценария и очакванията Макрон да стане президент да не се сбъднат. Тогава може малко да има сътресения на пазара.

При победа на льо Пен какво ще се случи на пазарите?

Тези избори са важни за еврозоната. Ако тя победи има опасност еврозоната да се разпадне. Това ще има негативен ефект,  икономиката и спяставанията ще са застрашени. Хората знаят това и не мисля, че биха подкрепили една такава кандидатура. Излизането от еврозоната е по-скоро предиизборен трик, който има за цел да консолидира вота на хората, които не са доволни от френската икономика.

640_722805d41fd0fb7dd5bd076abc775a89

Все пак какво ще се промени след президентските избори?

Отдава се голямо значение на изборите на президент във Франция. Истината е, че президентът има ограничени правомощия. Важни са парламентарните избори, които са през лятото. Който и да е президент едва ли ще има нещо различно и промяна в управлението на страната, дори да спечели льо Пен.

ПРОГНОЗИ ЗА ВАЛУТАТА

Основният сценарий е покачване на еврото при неуспех на Льо Пен и Меленшон. Единната валута се движи в добре очертан възходящ канал от края на миналата година досега. Всяка изненада на изборите ще създаде предпоставки за силно поевтиняване на еврото при спад под равнищата от 1.05 – 1.06 EUR/USD.

- реклама -