Грег Кларк, ФА на Англия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Думата „цветнокожи“ изяде главата на шефа на футбола в Англия

Президентът на Футболната асоциация на Англия Грег Кларк подаде оставка по-рано днес. Причината са жестоките критики, на които беше подложен, за непремерен коментар. Кларк сгафи, докато даваше отчет пред Комисията по култура, медия и спорт на британския парламент. Той нарече чернокожите играчи „цветнокожи“.

Кларк веднага бе скастрен за употребата на точно тази дума от депутата Кевин Бренан, след което се извини, а впоследствие отново поднесе извиненията си и даде обяснени за своята грешка, оправдавайки се с прекараното дълго време в САЩ. Това обяснение обаче не бе прието – в САЩ „цветнокож“ е по-обидна дума отколкото във Великобритания.

Причината за негативната конотация на думата „цветнокож“ във Великобритания и САЩ е, че това е дума, употребявана във времената на расова сегрегация спрямо всички групи, които не са бели. „Цветнокожи“ е и терминът използван в САЩ по време на расовата сегрегация.

„Моите неприемливи думи в Парламента са срам за любимата ни игра и всички, които я гледат, играят, реферират и администрират. Изключително тъжен съм, че обидих тези общности във футбола, за които аз и други сме работили толкова много, за да бъдат включени“, заяви Кларк в своята оставка.

Критики към него имаше и за употребата на израза „път в живота“ по отношение на гей играчите. И за това, че се присмял на мнение, че момичетата не харесват топката да лети бързо към тях.

Временно длъжността на президент на ФА на Англия ще изпълнява Питър Маккормик.

- реклама -