Индия
сн. БГНЕС

Цветно посрещане на Доналд и Мелания Тръмп в Индия

Американският президент Доналд Тръмп, заедно със съпругата му Мелания пристигнаха на двудневно посещение в Индия. Целта на визитата е засилване на стратегическите и икономическите връзки между Делхи и Вашингтон.

сн. БГНЕС

Тръмп и Мелания бяха посрещнати много цветно в страната, след като президентският самолет Еър форс 1 се приземи на летището в град Ахмедабад, Западна Индия.

сн. БГНЕС

Те бяха посрещнати от индийския премиер Нарендра Моди. Двамата държавници се здрависаха и прегърнаха на фона на пищната церемония по посрещане на американския лидер, включваща музика и народни танци.

Десетки хиляди хора, много от които с индийски и американски знамена в ръка, бяха застанали по протежение на улиците, по които кортежът на Тръмп премина, за да стигне до дома на легендарния борец за независимост на Индия Махатма Ганди.

сн. БГНЕС

Тръмп и първата дама Мелания Тръмп събуха обувките си, преди да влязат в дома на Ганди.
По-късно Тръмп и Моди се отправиха към чисто новия Мотера – най-големият стадион за крикет на света, където за проявата под името „Намасте Тръмп“ се събраха над 125 хиляди индийци.

В трескава подготовка за посещението работници бързаха да довършат стадиона и да изградят стена, за която местните жители казаха, че предназначението й е да скрие бедняшки квартал. Бездомните кучета, кравите и маймуните бяха изселени.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Части от „Тадж Махал“, бялото мраморно „бижу на мюсюлманското изкуство“ според ЮНЕСКО, се сдобиха с козметични ремонти с кал за отстраняване на петната, докато в същото време течаха дейности за намаляване на вонята от прилежащата река.

Търговското напрежение нарасна между двете най-големи демокрации в света, след като движението на Тръмп „Америка първа“ се сблъска с мантрата на протектонисткия премиер Нарендра Моди „Направи в Индия“.

Макар да споделя притесненията си за Китай и задълбочаването на отбранителните връзки, Индия настръхна от предложението на Тръмп да посредничи за спора в Кашмир с Пакистан и е обезпокоена от реакцията на Вашингтон заради приет от нея закон за гражданство, критикуван като антимюсюлмански.

- реклама -