Цветница: 6 лесни рецепти за празника

Цветница: 6 лесни рецепти за празника. След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни – салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелениите – коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии. Не бива да се слагат мазни ястия, защото постите все още продължават. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е много мазна, а по-суха и задължително печена. За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко.

Баница с лапад

Продукти:

кори за баница – 1 пакет, лапад – 500 г /почистен/, зелен лук – 5 – 6 стръка, магданоз – 1/2 връзка пресен, джоджен – 3 стръка пресен, ориз – 1/2 ч.ч., олио – зехтин, сол, черен пипер

Приготвяне:

Измийте и почистете добре лапада. Нарежете зеления лук, а магданоза и джоджена накълцайте на ситно. Загрейте олиото или зехтина в подходящ съд и задушете лука, а след това добавете лапада, магданоза и джоджена. Овкусете със сол и черен пипер. Успоредно с това измийте добре ориза и го сварете в леко подсолена вода. След като всичко е готово, започнете с реденето на баницата. Намажете дъното на подходяща тава за печене с малко олио или зехтин. Поставете две кори за баница, а върху тях лапад и ориз и поръсете малко олио/зехтин.

Това се повтаря, докато корите за бaница свършат. Намажете баница с мазнина и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете до приятен златист загар /около 45 мин/. Поднесете баницата с лапад, докато е още топла.

Постна питка с мая за хляб

Продукти:

брашно – 1 кг., вода – 400 мл., олио – 100 мл., мая за хляб – 25 гр., оцет – 10 мл., сол, захар

Приготвяне:

Активираме маята за хляб, като я разтворим във водата, която затопляме малко, добавяме захарта и част от пресятото брашно. Оставяме маята да удвои обема си за 15 минути.

След като маята се активира я добавяме към останалото брашно, прибавяме олиото, солта и оцета.

Замесваме средно меко тесто. Едната малка част отделяме от тестото с което ще украсим питката. Оформяме питката в кръгла форма. Поставяме в центъра на тава покрита с хартия за печене. С тестото, което отделихме правим венец на питката. Разточваме го на тънка правоъгълна кора. Навиваме на руло, разрязваме през средата по дължината му и сплитаме. Поставяме го около питката. Оставяме да почине за 40 мин. Печем в предварително загрята фурна на 180р за 50 мин.

Лучник с коприва

За тестото:

брашно – към 450 г, сода – 1/2 ч.л. бикарбонат, олио – 1 с.л., оцет – 1 с.л.

За плънката:

олио – 3 с.л. + още малко, за поръсване, коприва – 1 кг, лук – 2 глава кромид, джоджен – 3 стръка пресен, черен пипер – млян, сол – на вкус

Приготвяне:

Пресейте брашното и в кладенче по средата добавете содата, олиото и оцета. Добавяйки по малко вода, замесете меко тесто, което може да се точи. Разточете от него 2 дебели кори и го оставете да престоят за известно време – колкото да засъхнат леко. Попарете копривата във вряща вода и я отцедете. В 3-4 с.л. олио задушете ситно накълцания лук, като добавите и 1-2 с.л. вода. Щом омекне, добавете нарязания джоджен, копривата и овкусете с черен пипер и сол. В намазнена тава сложете 1 кора, отгоре плънката и покрийте с втората кора. Отгоре поръсете лучника с коприва със сгорещено олио. Сложете го да се изпече в умерено загряна на 180 градуса фурна. Извадете го и го запарете в кърпа.

Салата с леща и елда

Продукти:

200 г леща, 150г елда, 2 стръка пресен лук, 1 зелена чушка, магданоз, лимонов сок, зехтин, сол, черен пипер

Приготвяне:

Сварявате по отделно лещата и елдата до готовност. Елдата се измива в сито под течаща вода. Оставете ги да изстинат. Нарязвате зеленчуците и смесете всички продукти в голяма купа. Подправете на вкус.

Скумрия с доматен сос

Продукти:

скумрия – 2 бр., лук – 3 глави, олио – 4 – 5 с.л., домати – консерва 1 буркан (400 г), сол – на вкус, черен пипер, дафинов лист – 2 бр., чесън – 3 бр. скилидки, захар – 2 – 3 щипки, риган, магданоз, лимон

Приготвяне:

Скумрията се почиства от вътрешностите, измива се и се нарязва на парчета. Поръсва се със сол, черен пипер и се оставя в чиния. Почистете лука и чесъна, след което в тиган загрейте олио и запържете лук с щипка сол, докато омекне. Доматите от консерва се пасират и изсипват в тигана. Добавя се дафинов лист, сол, захар, скилидки чесън.Прехвърля се в тава 26 см, отгоре се нареждат парчета апетитна скумрия и се поръсва с риган. Печете скумрията в доматен сос в загрята на 180 градуса фурна до готовност около 30-35 минути. Скумрията с доматен сос и лук на фурна се сервира, поръсена с магданоз и лимон.

Лесни меденки

Продукти:

яйца – 2 бр., олио – 1 ч.ч., захар – 1 ч.ч., сода – 1 ч.л., канела – 2 чаени лъжички., мед – 2 с.л.

Приготвяне:

Слагат се яйцата, захарта, олиото, содата, канелата и меда. Разбърква се и се прибавя брашно – колкото поеме. Правят се малки топчета. Отгоре на меденките се слага малко орехчета и се пекат на 180 градуса в тава с хартия за печене до готовност.

- реклама -