Цветлин Йовчев радикализация интерне ислям

Цветлин Йовчев: Скептичен съм дали идеите по тема „Вътрешна сигурност“ ще бъдат реализирани

Скептичен съм дали нахвърляните идеи по време на дискусията ще бъдат реализирани„. Това мнение изказа пред БНР Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС, вицепремиер и министър на вътрешните работи в кабинета „Орешарски“, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Той коментира проведените преговори по тема „Вътрешна сигурност“ за съставяне на коалиционно управление.

„Добра идея е ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да бъде извадена от МВР. Трябва да се помисли тя да се обедини с телефон 112, със Спешна помощ, Планинската спасителна служба, с Морската спасителна служба и с Гражданска защита. Тогава може да се получи синергия. МВР има още несвойствени функции, от които трябва да се освободи – документите за самоличност, регистрацията на автомобилите“.

Йовчев беше категоричен, че МВР трябва да се съсредоточи върху основните си функции – противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и на държавните граници.

По думите му добра идея е да се промени Законът за прилагане на СРС, който е архаичен:

„Трябва да се осмисли кръгът на тези, които имат право да прилагат СРС. Споделям идеята, че прокуратурата и КПКОНПИ нямат място в този кръг, защото става смесване на функции“.

Според него излъчването на преговорите за съставяне на управляваща коалиция натоварва дискусията, защото участниците се стараят „да блеснат или да не сбъркат“.

Източник: БНР

- реклама -