Цветанов оставка анализатори Христова, Коларова Мирчев Асланов

Цветанов за предложенията на Борисов: Авариен изход от създалата се тежка политическа ситуация

Предложенията на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова Конституция са „абсолютно антипиарски подход“. Това заяви Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия Център за сигурност.

„Авариен изход от създалата се тежка политическа ситуация. Абсолютно антипиарски подход. В момента няма никакво обществено доверие в парламент и правителство“, коментира Цветанов, който е на обиколка в Родопите, включваща селищата Доспат, Рудозем, Борино и др.

Според него, ако трябваше да се правят подобни законодателни промени, те трябваше да бъдат разгледани на председателски съвет в Народното събрание.

„За да се пристъпи към едно подобно решение, трябва да се търси мнозинство от над 161 народни представители. В момента няма нито проект за нова Конституция, нито през последните месеци е обсъждана подобна тема, нито е обсъждано в оставащите няколко месеца или в мандата на сегашното НС да бъде създадена работна група за подготовката и представяне на проект“, каза Цветанов.

Той не вижда в момента политически консенсус за нов основен закон. Също така не е проведено и широко обсъждане, което да включва изтъкнати юристи конституционалисти, конституционни съдии, преподаватели във водещите университети и на първо място от СУ „Св. Климент Охридски“.

Цветанов е категоричен, че с предложенията си премиера цели отлагането във времето на подаването на оставка и търси всякакви възможности за това.

- реклама -