Цветанов
сн. БГНЕС

Цветанов учреди партия „Републиканци за България“

Бившият втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов учреди днес политическия си проект „Републиканци за България“.

Зам. председател на партията е Павел Вълнев, български милионер в Чикаго, бивш собственик на фалиралата телевизия Би Ай Ти.

Братя Вълневи/ БГНЕС

Партийното събрание започна с живо изпълнение на химните на Република България и на Европейския съюз в изпълнение на оперния певец Георги Пандуров. Предстои да бъде избран лидер на партията.

Цветанов посочи, че председателя на „Републиканци за България“ ще бъде с 4-годишен мандат, който ще може да бъде повторен само веднъж. „Трябва да се стремим към екипната работа и приемствеността в политиката. Радвам се, че всеки от вас носи тази енергия, но и че имаме правилната посока – искаме справедливост и съдебна реформа, която да отговаря на публичните очаквания, а не да има превземане на бизнеси на хората. Трябва да имаме прозрачност и приемственост във всяко едно наше решение, затова искаме да има секторни политики във всички сектори. Без тези сектори няма как да градим бъдещето. Най-важното е, че даваме възможност на всички граждани да има национален проект, който да обединява всички. През годините имах големи разочарования от разделенията по места, хората не искат да се връщат към омразата и разделянето на обществото“, каза още Цветанов.

сн. БГНЕС

В учредителната си реч, бившият заместник на Борисов заяви, че днес България се нуждае от политически проект, който да „обединява всички, независимо от тяхната работа, раса или вярвания“.

„Идеологът на този проект сте вие, вие носите енергията и всички заедно можем да направим промяна за България – прозрачност в управлението, ценности, които обединяват, а не разделят. Това, което наблюдаваме през последната една година, е липсата на ясен хоризонт за бъдещето на страната. Наблюдаваме и 80 дни протести – а това е негативна енергия, натрупвана през времето. В „Републиканци за България“ ще затвърдим пътя ни към евроатлантическите ценности на страната“, допълни Цветанов.

По думите му към формацията се включват и много българи, живеещи в чужбина, особено нашенци в САЩ постигнали „американската мечта“. Сред учредителите е и генералният ни консул в Чикаго ген. Иван Анчев , чийто мандат е приключил преди дни. „Щастлив съм, че много българи се върнаха от чужбина и застанаха с лицата си в проекта. За първи път хора с професионализма си застават с лицата си в този проект. Благодаря на целия екип и огромния обем свършена работа, както и на всички вас, които давате реалната енергия за посоката, в която да върви страната ни“, обърна се Цветан Цветанов към учредителите на партията.

Партията няма да е от лидерски тип.

„Ще се стремим в проекта ни да има диалог и нормалност на отношенията така, че всеки да има своето мнение. Водещо е този проект да не бъде лидерски проект на един човек, а да е подплатен с широк изпълнителен съвет, който да може когато се обсъждат дадени въпроси, да сме получили обективен резултат от експертизите на специалистите„, допълни Цветанов.

Цветанов не пропусна да разкритикува сегашното управление, част от което бе и самия той допреди да напусне заради скандала „Апартаментгейт“.“

„Сегашният парламент е изчерпал лимитът на доверие, затова колкото по-бързо има предсрочни избори с гаранция за повече честност в изборите, ние подкрепяме исканията на демократичната общност в България за предсрочни избори. Нека у вас да не остава усещането, че „Републиканци за България“ ще управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари.“

сн. БГНЕС

„Много са тези, които ще ни упрекнат, че сме станали радетели на президентската институция. Различията ни с президента са били много ясни, но никога не съм се отклонявал от евроатлантическата посока на страната ни, и никога не съм влизал в междуличностни нападки, за да не подкопавам доверието в институциите“, уточни Цветанов.

„Подкрепяме исканията за оставка, трябва да изградим ново доверие по места, защото без доверие няма как да се управлява. Партията е готова за преговори с всяка друга, която споделя ценностите й. Нека България да постигне тази енергийна независимост, която ще ни даде сила в Европа, нека имаме партньорство със САЩ, но европейските ценности да са ни пътеводител. Има много българи, които искат да се върнат, нека създадем тази високотехнологична среда, за да ги привлечем“, призова още Цветанов.

- реклама -