Цветанов

Цветанов: Няма да има кабинет, ще се върви към избори (ВИДЕО)

Цветанов: Няма да има кабинет, ще се върви към избори

43-ото НС няма да е в състояние да излъчи кабинет и ще се върви към предсрочни избори. Това заяви в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В рамките на 4-5 дни водихме интензивни разговори, за да намерим пресечните точки за сформиране на кабинет в рамките на този парламент, поясни Цветанов. Но се очертаха определени различия, заради които не можем да направим това и заради които не сме в състояние да стигнем до съгласие, подчерта той.

За нас никога не е било самоцел властта, от нито една от политическите партии, които участваха в разговорите и винаги сме залагали на принципно съгласие, за да можем да се обединим и да вървим към остатъка от мандата на 43 НС. Има определени различия между нас и съобразявайки се с обществените нагласи за предсрочни парламентарни избори, може да кажем, че не можем да стигнем до принципно съгласие за секторни политики и да продължим да управляваме с това парламентарно мнозинство, с тези които подкрепяха правителството на Борисов, каза той.

Позицията на реформаторите

За нас е очевидно, че в рамките на този парламент ние не можем да постигнем целите си. Това заяви съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски, след края на срещата между ГЕРБ, РБ и ПФ.

„6-7 дни поработихме доста здраво и доста сериозно. Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да постигнем златно сечение. Очевидно е, че това не се получи. Нашите теми бяха съдебна реформа, антикорупционният закон и то по начина, по който сме го внесли ние, за да бъде достатъчно категоричен и да постигнем успех в борбата с корупцията”, обясни той. И изрази надежда в рамките на следващия парламент ГЕРБ, РБ и ПФ отново да имат допирни точки, за да продължат добрата си работа.

Патриотите

Нагласите са за нови избори, няма проблем и няма да вървим срещу тези нагласи. Убеден съм, че в следващото Народно събрание в лицето на колегите ще имаме по-скоро съмишленици и приятели, отколкото врагове. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Сименов.

Мога да изразя своята удовлетвореност от диалога, който се водеше много активно през последните дни. Бяха положени максимални усилия. На лице беше една добронамереност, колегиалност, но за съжаление не можем да се похвалим с положителен резултат”, посочи Симеонов.

По думите му приоритетите на Патриотичния фронт са били пенсиите, борбата с престъпността, мигрантския поток и реформите в енергетиката. „Аз съм убеден, че тези теми ще бъдат разработени в следващото Народно събрание”, подчерта той.

БСП

Обръщаме се към г-н Плевнелиев да пристъпи към назначавене на служебен кабинет и да отиваме на предсрочни избори. За нас датата е 26 март. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова посочи, че БСП от самото начало беше ясно и заявено и публично, че този парламент не може да излъчи правителство. „Пазарлъците му последния месец бяха загуба на време за България“, каза Нинова. Корнелия Нинова отново подчерта, че БСП няма да предлага състав на служебен кабинет.

Карадайъ: Няма нужда от два служебни кабинета

Няма нужда от два служебни кабинета- това сме го заявили още в момента на подаването на закъснялата оставка на това правителство. Това заяви в НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Нови избори ще има тогава, когато ги насрочи новият президент, каза Карадайъ. Но дотогава, до назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочните избори от новоизбрания президент, този кабинет в оставка може да си изпълнява функциите в пълен обем, добави политикът.

Това, че в рамките на 43 НС няма как да се формира ново мнозинство, го заявихме още след президентските избори, припомни Карадайъ. Още повече преди 2 г., начинът, по който се оформи мнозинство в това НС, беше грешен. С днешните събития се оказва, че се потвърди това, което ние тогава заявихме, подчерта председателят на ДПС.

- реклама -