Цветанов: Липсва координация между Нинова и БСП за сформиране на новата ЦИК

Цветанов

БСП ще намери под натиск някакъв елегантен авариен изход да се върне в парламента, прогнозира във Велико Търново председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него, въпреки че решението на Корнелия Нинова е БСП да остане извън парламента, в групата на социалистите има напрежение.

Цветанов смята, че липсва координация между Нинова и депутатите й и за сформиране на нова ЦИК, тъй като членовете от квотата на БСП са предлагани от Михаил Миков и Мая Манолова

Цветанов участва в осмата политическа академия на ЖГЕРБ, която се провежда във Велико Търново.

Той бе категоричен, че в поправките в Изборния кодекс никъде няма нарушаване на конституционното право да се гласува по повод мнението на вицепремиера Илияна Йотова, че след отхвърлянето на ветото върху ИК на ход трябва да бъде Конституционният съд.

„Изборното право не е нарушено. Когато беше обявено ветото и президентът изложи мотивите си всички бяха с водеща новина, че е пренебрегнат съдебният контрол. Установи се обаче, че подобно нещо няма. В мотивите ни за защита на законопроекта съдебният контрол е по-достъпен за гражданите. Даваме възможност на първа инстанция да има тричленен състав, където да се съберат съответните доказателства, и ако има обжалване втората инстанция да бъде ВАС. Сега и българските граждани чрез медиите успяха да установят, че съдебният контрол остава“, обясни Цветанов.