Цветанов

Цветанов: Има необходимост от изучаване на комунистическия период в учебните планове на учениците

Силата на демокрацията е, че дава възможност за лична и професионална реализация. Силата на демокрацията е, че всеки може да определи своя път.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който откри провеждащата се в столицата научна конференция на тема: „Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“, на която политици, анализатори и експерти в различни области обсъждат този момент от историческото ни минало.

„В началото на демокрацията всички искаха досиетата на Държавна сигурност да бъдат предадени в създадената комисия по това време. Имаше обещания, но нямаше реалната политическа воля“, смята Цветанов.

Той припомни, че това се случва на практика едва през 2010 г., но дотогава една част от досиетата са „почистени“

Нека да си спомним и времето, в което Атанас Семерджиев със заповед беше разпоредил една голяма част от тези досиета да бъдат унищожени. Най-тревожното е, че ние не прочетохме тази страница от историята на Българи в подходящото време“, допълни още Цветанов.

Според него друг проблем за обществото ни е факта, че много голям част от младото поколение няма исторически познания за този период и не знае какво се е случвало тогава. Цветанов изведе на преден план необходимостта от изучаване на комунистическия период в учебните планове на учениците.

Модератор на събитието е политологът Антон Тодоров, който обяви, че то ще бъде първото от цяла поредицата конференции, които ще се проведат под слоугана „Какво ни отне демокрацията“. „Можем ли да говорим, че 29-те години демократично управление ни е отнело нещо и ако ни е отнело, какво е то? Отне ни репресиите на тоталитарния режим! Отне ни нарушаването на правата на човека! Отне ни пълната стопанска, финансова и духовна катастрофа!“, посочи Тодоров, визирайки лидера на БСП Корнелия Нинова, която е автор на фразата.

Форумът се организира от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, а сред гост лекторите в него са политологът Антон Тодоров, директорът на Института за исторически изследвания при БАН доц. Даниел Вачков, политологът и депутат от ГЕРБ Тома Биков, Борис Михайлов от Комисията по досиетата, политологът от ВТУ проф. Тодор Галунов, Георги Харизанов от Института за дясна политика, юристът Димитър Стоянов, преподавателят в Академията на МВР и ЮЗУ проф. Веселин Вучков. Участие взеха още математикът проф. Михаил Константинов, директорът на ДА – Архиви доц. Михаил Груев, историкът и журналист д-р Горан Благоев, историците проф. Владимир Мигев, Александър Владимиров, Георги Михайлов, Борислав Дичев и Виолета Радева, както и авторът на книгата „Концлагерът „Белене“ 1949-1987. Островът, който уби свободния човек“ Борислав Скочев.

- реклама -