Цветан Цветанов, Радев, консултации, избори

Цветанов: Датата 28 март ни устойва, искаме достъп до националните медии

„Републиканци за България“ имат готовност да се явят на избори на 28 март, но смятат, че управляващите не са готови за тогава, затова поискаха „по-разумна дата“ след консенсус между партиите и институциите.

Това стана ясно от изявление на председателя на партията Цветан Цветанов по време на поредния кръг от консултациите при президента.

Цветанов категорично се обяви срещу идеята да се гласува в 2 дни, но пък подкрепя идеята, която още вчера лансира Христо Иванов – да се предава онлайн начинът на броене на гласовете и предаване на протоколите.

„Трябва да имаме готовност с платформа и всички протоколи да могат а бъдат споделяни“, каза още Цветанов.

Той предложи времето в обществените медии: БНР и БНТ за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност.

Цветанов допълни, че от партията нямат доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Той не дава възможност като представител на една от обществените медии в България различните гледни точки на всички български граждани, които се представляват от съответните политически партии или експерти, които имат възможност, да изложат различни гледни точки. Към настоящия момент даваме доверието си и това, което прави БНР, дава възможност да се изпълни основната функция на обществената медия – постигането на този плурализъм, който смятаме, че е в интерес на всички“, отчете председателят на „Републиканци за България“.

Той подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни. По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота. Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото правителството и законодателят няма да успеят да се справят с новите предизвикателства в условията на пандемия.

В рамките на месец преди изборите да има ротация на областните директори на МВР поиска лидерът на „Републиканци за България.

„Голямата тревожност идва в организационната работа. За да има допълнително спокойствие у гражданите е нужно да има ротация на всички областни директори на полицията на МВР“, каза Цветанов като обясни, че това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и интересите, които хора на място биха искали да упражнят върху гласоподаватели. Според него така ще може да се противодейства и на купения вот от гетата.

Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата предложи Цветанов, като даде пример с Румъния, чиито емигранти на последните избори са показали 40% избирателна активност при гласуване по пощата. Президентът одобри тази идея.

Явно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави – гласуване по пощата е напълно възможно.

Разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес.

Това каза президентът Румен Радев.

„Дотук има консенсуси в редица граждански организации и партии за законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно“, допълни той.

- реклама -