Цветанов: „30 години няма политика за реална интеграция на ромите“

„30 г. има политика, която не води до реална интеграция на ромите.“ Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

„Проблем има и не трябва да го замитаме. Проблемът трябва да бъде решаван със системен подход. Успяхме да върнем над 22 хил. деца в образователната система за една година. Това е начинът тези хора да намерят своята професионална реализация, а не да се стига до там, че да извършват престъпления.“

След ескалирането на напрежението в село Войводиново, 20 до 30 ромски деца са спрели да ходят на училище.

Войводиново протест Шивиком цигани роми ефрейтор бит

„Това, което е заложено в сегашната управленска програма има възможност да направи нещо – това е образованието. Подобни инциденти и подобно напрежение, което ескалира, води до невъзможност за изпълнение на тази програма.“, каза Цветанов.

По-рано в студиото на Нова телевизия председателят на организация „Възраждане“ Ачо Йорданов каза, че ако вицепремиерът Красимир Каракачанов не подаде оставка, ще излязат над 100 хил. роми да протестират пред Министерския съвет. Цветанов коментира изказването му така: „Това не решава проблема. Аз бих ги посъветвал да извадят добрите примери за роми, които са станали учители и лекари,а не да се противопоставяме и да създаваме хаос в държавата.“

„Няма външнополитически натиск за избор на нов изтребител за армията.“

Грипен

Това е възможно най-прозрачната процедура. Имаме работна група, доклад, решение на МС и ще се гласува в Народното събрание, за да направим така че цената, която в момента е предложена може да бъде намалена.

Всяко едно решение, което се взема за модернизацията в която и да е държава, винаги е политическо решение накрая, коментира Цветанов. Имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация и цялото снаражение така че да помогне за въоръжението на нашата държава. В десет държави е на въоръжение Ф-16 и само в две – Грипен. Ако отидем в посока на Грипен нали знаете, че трябва да има трета страна, от която да закупим съответното снаражение. Никой не говори в момента дали парите трябва да са повече или по-малко, а говорим за техническото снаражение, уточни той.

В момента има сблъсък на прозрачността на решението, което взема кабинетът и едно решение, което беше взето на тъмно от правителството, назначено от Румен Радев. Защо президентът и назначеното от него правителство дадоха толкова силен приоритет на това решение? Това беше служебен кабинет, допълни още той.

 

- реклама -