Цветанка Андреева, политолог, Кирил Петков, Румен Радев

Цветанка Андреева: ПП чертаят утопична философия на бъдещия кабинет, това ще доведе до тежки деформации

„Големият проблем, който може да се окаже пречка за един бъдещ кабинет, е, че в „Продължаваме промяната“ чертаят утопична философия на това правителство, пренебрегват лидерските договорки и говорят за някакви стерилни експерти, а това може да доведе до тежки деформации.“ Това каза пред bTV политологът Цветанка Андреева.

Друг проблем, според нея, е „забележимият синхрон на „Продължаваме промяната“ и Румен Радев“.

„Знае ли се какъв е неговият план за нова конституция и дали и другите партии подкрепят Радев?“, попита Андреева.

Според Мария Пиргова „принципът на равна отдалеченост на президента не важи в политиката, това е нашата мантра. Държавният глава има политическа позиция при преговори, трябва да ги води и ще изиграе своята роля“.

По думите й няма опасност оставката на Корнелия Нинова да попречи на преговорите за съставяне на правителство, които вече започнаха.

„Оставките в такава ситуация са нещо нормално в една демокрация. Мисля, че нашите политици го осъзнаха“, коментира политологът проф. Мария Пиргова.

Според нея оставката на Корнелия Нинова е „неокончателна“ и „тактическа“. По думите ѝ декларираното оттегляне на Нинова „няма да повлияе на преговорите за съставяне на правителство“, защото „БСП има ясна постановка за тези преговори“.

Оставките са оздравителни от гледна точка на вътрешнопартийните процеси, защото се влива нова енергия, но правят политическите субекти по-неустойчиви, още повече че сме в ситуацията на преговори за съставяне на правителство, а лидерите в оставка са „нелегитимни говорители за бъдещето“, смята политологът Цветанка Андреева.

Проф. Мария Пригова обаче прогнозира, че „Христо Иванов и Корнелия Нинова са политици с перспектива“ и в техните партии „зад тях няма други лидери, а и не се очертават“.

- реклама -