Цветанов оставка анализатори Христова, Коларова Мирчев Асланов

Цветан Цветанов учредява партия „Републиканци за България“ на 27 септември

Цветан Цветанов ще учреди политическа партия на 27 септември и е решен да участва на следващите избори. Името на политическия му проект е „Републиканци за България“ и е позициониран в център дясно.

Това разкри бившият заместник-председател на управляващата партия в ефира на бТВ.

Той прогнозира, че новият му политически проект ще получи 500 000 гласа на следващите парламентарни избори, колкото ще има и ГЕРБ. Новата политическа партия се вижда като част от Европейската народна партия, но това, че ще бъдат там с формацията на Бойко Борисов, не означава, че може да се говори за близост между тях, заяви Цветанов.

Той  отбеляза, че сред членовете на ЕНП са и ДСБ и други субекти, които във вътрешнополитическа план не са с управляващите. Като партньор на своята бъдеща партия „Републиканци за България“ политикът вижда „Демократична България“, защото и двете сили „имат така най-близки искания“ за върховенство на закона и правосъдна реформа, но каза, че е готов да преговаря на принципна основа и с други формации.

„Има огромен страх.

Точно тук е призивът ми към Борисов, защото днес ще бъде в парламента, дали той стои зад всички тези хора, които под една или друга форма контролират или не дават възможност на хората да изразяват своето мнение, защото много са хората, които искат да се присъединят към различни политически проекти, но са притеснени от възможността да се включи държавният административен апарат“, заяви Цветан Цветанов.

Като пример той посочи случаят с координатора на ГЕРБ в Силистра – Тодор Тодоров. „Там има огромен страх“, заяви Цветанов, според когото е имало обаждания до Тодоров, в които е бил заплашен с включването на „държавния апарат“. Пак по неговите думи министърът на спорта Красен Кралев е събирал информация с кои хора се е срещал във Варна, за да бъдат събрани сведения за тях, така че да може да им се окаже натиск.

Според него Бойко Борисов не иска да подаде оставка в този момент, защото, за разлика от предишните два пъти, ГЕРБ не е стабилен.

Цветанов е категоричен, че Борисов и ГЕРБ трябва да се присъстват на извънредното заседание в парламента, защото тяхното отсъствие ще е знак, че нямат аргументи да се защитят. „Подкрепям исканията за оставка на премиера и на правителството“, заяви Цветанов, според когото ситуацията у нас е изключително тежка и държавата се намира се във външнополитическа делегитимация.

По отношение на главния прокурор наистина се забелязват действия при разследванията на някои хора, които могат да бъдат определени като „тенденциозни“, заяви Цветанов, според когото въпросът за обвинител №1 може да се реши при „нов парламент и нов ВСС“.

Бившият втори в ГЕРБ е категоричен, че няма нищо общо с предполагаемите снимки от спалнята на премиера и никога не е влизал в тези помещения, а само е бил на заседания и по чисто служебни поводи в хола на вила „Секвоя“.

По неговите думи снимките и аудиозаписите, за които се твърди, че са на премиера, изглеждат достоверни, но дали е така ще кажат специалистите.

Цветанов е убеден, че жена е направила въпросните снимки, защото „за да допуснеш някого в спалнята ти, той трябва да ти е близък“. Що се отнася до сделката за апартамента му с „Артекс“, всичко било „законово направено“, но той е поел политическата отговорност и се е оттеглил от парламента и ГЕРБ.

- реклама -