Цветан Цветанов подава оставка като депутат от 44-то Народно събрание – Видео

Цветанов запазва позициите си в ГЕРБ

Цветанов

Цветан Цветанов напуска Народното събрание.

Това съобщи той в парламента, предаде репортер на Flashnews.

„За да се спрат спекулации, че от парламента мога да влияя по някакъв начин.

ГЕРБ е кауза за мен, за нашия лидер, както и за всички наши членове, симпатизанти и избиратели“, каза Цветанов.

„Взел съм решение за оставката, която се чака от няколко дни, което решение е възможно най-добро, за да се успокои това напрежение. Аз съм семеен човек и изповядвам семейните ценности.“, добави Цветанов сравнявайки ГЕРБ със семейство. „Моля ви да спрем с тези спекулации. Няма драма от това, че председателят на ПГ на ГЕРБ ще напусне парламента“, каза още Цветанов.

„Искам да споделя решението, което съм взел преди няколко дни и днес официализирах пред премиера Бойко Борисов. Благодаря на тези, които се постараха да бъдат обективни. Благодаря и на тези, които представиха много манипулации, вероятно така са го почувствали“.

Той обяви, че остава зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията, като и че ще се бори за ГЕРБ и е убеден, че ще спечелят изборите.

„Няма драма в това, че председателят на ПГ на ГЕРБ ще напусне 44 парламент. Няма никаква драма в това, избрал съм да бъда част от каузата на ГЕРБ. Аз ще бъда заместник-председател на ГЕРБ и председател на партийния щаб“, заяви Цветанов.

„Най-правилното и най-мъдрото е да излезеш от българския парламент“, добави Цветанов.

Имаме вече решение с премиера, което ще предложим на парламентарната група за шеф, каза Цветанов, но отказа да го съобщи.

А за зам.-шефското му място в Европол каза, че не означавало автоматично, че мястото му ще се заеме от българин.

„Винаги съм бил с лицето и достойнството си и съм доказвал, че спазвам закона, независимо от всички атаки, които е имало срещу мен през годините.

Ще кажа, че всичко, което съм направил е било законно и изцяло в обществения интерес. Всичките ми отношения и действия винаги са били през съзнателния ми живот напълно законни“, заяви Цветанов.

Той отрече да е изпращал писмо до инициативния комитет през 2018 г. на вътрешната комисия. След това прочете адресатите му и уточни, че въпросното писмо е изпратено до премиера, президента, главния прокурор, председателя на Народното събрание и още много институции, като уточни, че ще прочете цялото писмо, за да няма спекулации.

„Този сигнал е внесен на 25.05.2018 г. от вътрешната комисия“, заяви още Цветанов. Той уточни, че като председател на вътрешната комисия е спазил нормите и е изпратил сигнала, получен от комисията до всички институции, какъвто е редът.

Цветанов избегна отговора на въпроса дали и шефът на ВКС Лозан Панов трябва да последва примера му и да направи същото заради евтиния апартамент, купен от същата фирма.

Цветанов изтъкна, че уважава съдебната система, но в същото време намекна, че това е въпрос на морален акт и специално ГЕРБ се ръководят от това.

„Аз не мога да коментирам оставката на когото и да било. Дори виждате, че не се поддахох да коментирам и оставките, които бяха подадени от колегите ми само в рамките на три-четири дни. Това, което мога да кажа, е, че ние в ГЕРБ сме длъжни в определени моменти да правим актове, които да бъдат изцяло свързани само с моралната постъпка“, коментира той.

„Това са въпроси, които могат да бъдат задавани, както към мен, за моята оставка, така също въпросите, които зададохте към всички колеги, които си подадоха своите оставки. Направете същото и към уважавания от мен Лозан Панов, защото аз специално не бих искал да вземам отношение, няма да е справедливо“, аргументира се заместник-председателят на ГЕРБ.

По-рано днес Цветанов обяви, че атаката срещу него е заради евроизборите.

До трудното решение се стигна след разкритията на „Антикорупционен фонд“, според които Цветанов е придобил апартамент от 240 кв.м в сградата „Летера“ на фирмата „Артекс“ срещу замяна на двата стари апартамента в същия квартал и доплащане от 100 000 лева.

Според тиражираната информация, тази сделка е далеч от пазарната стойност на имота. Непосредствено след това заради съмненията за сключени „изгодни“ сделки, оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и зам.-спортният министър Ваня Колева.

Очаквайте подробности!