Цветанов Горанов вероизповеданията дългове

Цветан Цветанов: Дълговете на вероизповеданията няма да бъдат амнистирани, а отсрочени – Видео

Предлагаме в Закона за вероизповеданията да няма амнистиране на дълговете към 31 декември 2018 г., а да има отсрочване.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка със Закона за вероизповеданията.

Според него всяка друга спекулация в тази тема е некоректно от тези политически сили, които претендират, че са системни и които винаги са говорили, че трябва да има разбирателство. „Има много спекулации, че се говори за опрощаване на задължения, които са натрупани от всички вероизповеданаия към 31 декември 2018. Темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания. Тук искам категорично да заявя по никакъв повод нито ПП ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС имат някаква договорка или извиване на страна с ДПС“, каза още Цветанов.

Искам да кажа на всички политически сили, които се изказват, да си припомнят протоколното решение между България и Турция за това как България ще приема дарения от Турция и как дирекцията по вероизповеданията ще опрощава мита. Искам да споделя, че всяка една държава поддържа своите малцинства или религиите по света.

Ние не правим изключение и предоставяме около 2 милиона лева за всички български църки, които са към православната църква по света, посочи той.

Правим предложение между първо и второ четене за отсрочване на задълженията, натрупани към края на 2018 г., а не амнистиране, подчерта той. И допълни, че срокът на разсрочване ще бъде уточнен допълнително.

Ние много ясно показваме, че търсим вариант за решение. Надяваме се да получим подкрепа от другите политически сили. И днес мога да заявя, че тези пари, ако бъдат опростени, всяко вероизповедание щеше да започне на чисто. И всяко вероизповедание щеше да може да си изплати възнагражденията от субсидиите. Имамите не могат да получат сега заплатите си, защото сметките им са запорирани, заяви Цветанов.

Той благодари на финансовия министър Владислав Горанов, тъй като без неговата подкрепа нямало да се стигне дотук.

Способът за отсрочка е познат, не е иновация.

Чрез разсрочването ще може да се платят частично възнагражденията на имамите. През цялото време на разсрочването дълговете са обезпечени. Периодът ще е такъв, че да даде възможност годишно хем да се погасяват задълженията, хем да се плащат заплатите, каза Горанов. На въпрос за държавната субсидия той обясни, че тя няма да бъде блокирана изцяло и именно по този начин ще се обезпечават заплатите.

„През времето, в което задълженията са отсрочени, те остават дължими и върху тях се начислява лихва. През цялото време те са обезпечени с имущество в достатъчен размер“, уточни ще министър Горанов.

Запитан дали премиерът е заповядал обрата в позицията на ГЕРБ Владислав Горанов посочи, че лидерът на партията участва във всички решения. А промяната в решението дошла на база на обществените реакции, като целта била законът да остане работещ.

От ВМРО, които са коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, приветстваха решението.

„Доволни сме от решението на ГЕРБ за отсрочване на дълговете на вероизповеданията, а не амнистирането им – това беше правилният път“, заяви депутатът Александър Сиди. „От името на „Обединени патриоти“ поздравяваме нашите партньори от ГЕРБ, за това че се вслушаха в разумните аргументи на хората, които казаха, че не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали“, допълни още той.

 

- реклама -