сн. БГНЕС

Цвета Караянчева: Жените от сферата на сигурността не влизат през задния вход

„Жените са направили осъзнат избор и са извоювали мястото си благодарение на своя професионализъм, воля и упоритост. С действията си са доказали, че защитават наравно с мъжете честта на пагона“. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред участниците в дискусия, посветена на ролята на жените в сферата на сигурността.

Форумът е озаглавен „20 години – жените, мирът и сигурността“, а в него участват представителки от Министерството на вътрешните работи, на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, на Българската армия, Сдружението на жените военнослужещи и висшите военни училища. Дискусията цели да покаже ролята на нежния пол в системата на сигурността и отбраната, както и да обори онези, които оспорват приноса им и омаловажават участието им в мироопазващи мисии.

сн. БГНЕС

„За мен ефективността на жените в обществения живот е неоспорима. Това важи особено при разрешаване на конфликти, преодоляване на кризи, провеждане на диалог и съвместни усилия за установяване на мира“, заяви председателят на парламента пред участниците.

Тя припомни, че през 2016 г. българският законодателен орган прие Закон за равнопоставеността между жените и мъжете, а през 2020 г. България разработи национален план за прилагане на „Резолюция 1325“ на Съвета за сигурност на ООН.

„Искрено съм убедена, че във ваше лице стремежът за по-широко участие и стабилно присъствие на жените в сигурността и отбраната ще придобие конкретни измерение. За мен вие сте не само позитивен пример за следващите поколения, но и грант, че усилията, които полага държавата в тази посока, не са епизодични, а става дума за един структуриран процес за дългосрочни политики и обществен консенсус за запазване на мира и сигурността в страната“, обърна се Караянчева към жените в униформа.

Тя съжали, че все още има хора, които да мислят, че увеличаването на броя на жените в армията води до негативен ефект и до повече социални разходи. Караянчева подчерта още, че всички жени там са извоювали мястото си благодарение на своята воля и професионализъм.

Във финала на изказването си председателят на парламента припомни думите на Елинор Рузвелт, че жената е като пакетче чай – не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода.

- реклама -