Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Цвета Караянчева: Мотивите за оставката ми са от девет кладенеца вода

Мотивите за оставката ми са от девет кладенеца вода, а доверието на кърджалийци ще го измерим на изборите след 6 месеца.

Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна по време на дебата за оставката й.

„Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплотени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката“, започна своето изказване Караянчева. По думите й уж всеки е сам за себе си, а все са заедно. „Благодаря на коалицията БСП – ДПС, че ми дават възможност да се защитя“, заяви още Караянчева.

„Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това.

Намеква се, едва ли не, че за да познаваш избирателния район и неговите проблеми е нещо лошо. Г-жа Нинова още не може да забрави срама, когато спуснатият от нея г-н Симов не успя да отговори на елементарният въпрос колко са общините в област Кърджали“, каза още Караянчева.

„Защо преди изборите партиите редят листите си по региони и питат своите привърженици за номинациите? ГЕРБ пита своите привърженици, не всички го правят“, коментира още Караянчева.

Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите.

„По мой адрес се изсипаха трудно поносими лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, г-жо Нинова“, обърна се Караянчева към лидера на левицата. „Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство. Не всичко в политиката трябва да е позволено. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята партия, да се правя на неразбрала дори и в най-нецензуриран вариант. Обратното – винаги съм имала пълната свобода да преценявам поведението и думите си, както в срещи с чуждестранни парламентарни делегации и посланици, така и с колеги-политици у нас“, допълни още тя.

Според нея опозицията е превърнала българския парламент в позорище, водена от стремежа си да омаскари неговия председател.

„Говорим за нисък авторитет на институция, чийто авторитет следва да се защитава солидно от 240 легитимно избрани народни представители. Според опозицията обаче, на плещите на председателя основно се крепи незадоволителния рейтинг на един колективен орган, както и уронения, по думите на г-жа Корнелия Нинова, престиж на България в Европа“, защити се още Цвета Караянчева.

- реклама -