Караянчева, машинно гласуване,

Цвета Караянчева: Идват времена, в които ще се наложи да ремонтираме самолета, докато летим в него

Приключихме един тежък мандат, през който опозицията от самото начало демонстрира нежеланието си да работи.

Колко пъти БСП напускаше парламента? В същото време за цялата 2020 г. имат внесени едва шест законопроекта. Няма как това да се нарече ефективна и работеща опозиция. За тях явяването на Борисов в парламента се превърна във фикс-идея, за да използват опорната си точка, че парламентът не контролира изпълнителната власт.

Това заяви в интервю за 24часа председателят на 44-тото народно събрание Цвета Караянчева.

В този парламент има най-голям брой въпроси – над 5000, зададени към правителството, какъв по-голям контрол от това? ДПС също бойкотираха Народното събрание в техния си стил. Двете партии дружно използваха процедурни хватки, а в последните месеци не се регистрираха за заседания. Не знам как е възможно да не изпитат човешко съчувствие, когато наши колеги трябваше да се включват от болничните си стаи на системи, докато получават допълнителен кислород.

Що се отнася до правителството, то изпълни поне 90% от заложеното в програмата на коалицията.

За периода имаме над 9 млрд. лв. инвестиции, сертифицирани са договори за още 2,5 млрд., които ще гарантират нови 15 хиляди работни места. Постигнахме ръст на икономиката, много ниски нива на безработица преди локдауна. Влязохме в “чакалнята” на еврозоната. България се утвърди като политически лидер на Балканите. Проведохме успешно първото в историята ни европредседателство. Продължихме с инфраструктурните проекти. Направихме значителни инвестиции в сферата на образованието – ГЕРБ изпълни предизборното си обещание да повиши чувствително заплатите на учителите и да промени материалната база в българските училища.

Разбира се, че не сме безгрешни.

Има още много за надграждане. Един пример: след като подобрихме материалната база в образованието и осигурихме достойно заплащане на учителския труд, трябва много повече да се съсредоточим върху качеството и качественото прилагане на философията, залегнала в Закона за предучилищното и училищното образование. Бъдещето на децата ни зависи от това.

И особено важно – трябва да осмислим уроците от пандемията!

Сега вниманието на целия свят е съсредоточено върху здравната и икономическата криза, но ще дойде момент, когато успехът на всяка държава ще зависи от това доколко хладнокръвно и откровено ще може да анализира тези уроци и да си направи изводи, смята Караянчева.

Всяка политическа сила, която иска да има влияние, трябва да умее да се променя според изискванията на времето, казва кандидатът на ГЕРБ в Кърджали. Светът след пандемията ще е много по-различен. Обществените нагласи и очаквания ще са много по-различни. Пред България ще има нови шансове, но и нови опасности. Всички ние трябва да се променяме в движение, за да не изпуснем шансовете и да избегнем клопките.

Без излишен драматизъм, но идват времена, в които ще се наложи да ремонтираме самолета, докато летим в него.

Досега ГЕРБ е доказала като партия, че умее да се променя и да израства, твърди Караянчева.

Най-важната задача е така да се приземим след кризата, че да имаме не просто равен старт, но и шанс за предимство в сравнение с други страни. Някои социолози и икономисти аргументирано предвиждат, че след овладяване на заразата човечеството ще се втурне да наваксва пропуснатото, и очакват икономически и културен разцвет, заявява Цвета Караянчева

България трябва да е готова да участва пълноценно в този процес на възстановяване и да извади всички възможни ползи от него, смята още тя.


!Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

- реклама -