Десета жена Клинтън Тръмп избори президент

ЦРУ: Русия помогнала на Тръмп да спечели изборите в САЩ

Русия се е намесила в президентските избори в САЩ, не просто за да подкопае доверието в избирателната система, а да помогне на Доналд Тръмп да спечели. Това разкрива „Вашингтон поуст“, като се позова на високопоставени американски служители в ЦРУ. Според тях откритието е било представено на американските сенатори още миналата седмица. Ако се вярва на слуховете, именно информацията на ЦРУ е подтикнала президента Барак Обама да поиска цялостно разглеждане на регистрираните кибератаки и външни намеси.

Цитирайки анонимни източници, изданието твърди, че разузнавателните агенции са разкрили, че кибернамесата по време на изборите е извършена от близки на руското правителство хора. Именно те са предоставили на разследващия сайт „Уикилийкс“ хакнатата виртуална кореспонденция на Хилари Клинтън и на Демократическата партия.

Според високопоставените членове на американското правителство хакерите са познати на разузнаването, а акцията им е била част от мащабна операция, която да помогне на Клинтън да загуби изборите, за да може мястото й да бъде заето от Тръмп. Все още обаче няма категорична информация дали пробивът в киберсигурността на американците е бил директна заповед от Кремъл или не.

„Вашингтон поуст“ припомня, че преди време в интервю Асанж отрече произходът на източника на имейлите да е руски.

Преходният екип на Тръмп побърза да отрече твърденията.

„Това са същите хора, които твърдяха, че Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово унищожение. Изборите минаха отдавна и то с една от най-големите победи в историята. Така че е крайно време да продължим напред и да „Направим Америка отново велика“.

Обама поиска пълно разследване на кибератаките по време на изборите

Междувременно американският президент Барак Обама поиска да се проведе щателно разследване на кибератаките и външната намеса по време на президентските избори. Съветникът по вътрешна сигурност Лиса Монако заяви, че Обама е наредил американските разузнавателни служби да извършат цялостна проверка на нападенията. Докладът им трябва да е завършен и предаден преди Обама да напусне Белия дом на 20 януари. Той е определил разследването като „първостепенна задача“.

Проучването ще търси общи характеристики между кибератаките, които са били извършени през последните няколко години. Ще бъдат разгледани пробивите в киберсигурността чак до 2008 г., когато ФБР разкри намесата на Китай в президентската кампания между Обама и Джон МакКейн. Монако подчерта и че резултатите няма да останат скрити и ще бъдат предоставени на публичното пространство чрез конгресмени, организации и отделни личности.

През октомври американското правителство официално обвини Русия в кибер нападения срещу организации, свързани с Демократическата партия. Тогава Обама предупреди, че ще има последици за Русия.

- реклама -