Цонев към Петков:Знаете ли, че Съюзът на издателите ползва сграда на икономическото министерство

Зам. председателя на ДПС Йордан Цонев се включи в дебата за свободата на словото в НС. То идва в отговор на скандалното нахлуване на МВР в редакцията на вестник „Труд“.

След него ГЕРБ поиска спешно изслушване на служебния културен министър  Велислав Минеков в парламента.

Въпреки, че първоначално Цонев заяви, че ДПС няма да се включи в дебата заради поведението на Минеков в залата,  след разгорещени дебати Цонев взе думата.

Започна изслушването на служебния културен министър за скандала с вестник „Труд“ (На живо)

Той бе категоричен, че въпреки опитите на част от парламентарните групи да представят случващото се с в.“ Труд“ , това всъщност е натиск върху медия.

„ Когато една медия е принудена да напусне сградата, в която работи и е в невъзможност да издаде утрешния си вестник, това засяга ли свободата на словото“,  риторично попита Цонев.

Той заяви, че още по притеснителен е фактът, че действията на служебния кабинет са насочени към медия, която е силно критична към президента и назначеното от него правителства.

Цонев подчерта още, че ако подобни действия са били извършени спрямо издания на медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев, реакцията е щяла да бъде друга.

„Знае ли г-н Кирил Петков, че Съюзът на издателите на Иво Прокопиев ползва сграда на Министерството на икономиката най –вероятно на преференциални цени, попита още от трибуната Цонев.

- реклама -