Йордан Цонев, Кирил Петков, Асен Василев, сходни политики
Снимка: Кадър Нова телевизия

Цонев: ДПС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене

ДПС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене с тези параметри. Това обяви в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

„На първо четене ДПС няма да подкрепи бюджета, но между първо и второ четене ще подкрепим всички мерки,

дори ще ги усилим, фокусираме, за да има пари за бизнеса, за пенсионерите, за хората”, заяви Цонев.

От ДПС ще предложат значително увеличение на средствата за животновъдите и растениевъдите, на фона на очакваната продоволствена криза.

Запитан дали бюджетът ще мине с гласовете на ДПС, Цонев каза: „На второ четене. Ние сме опозиция, няма как да гласуваме бюджет на първо четене”, обясни депутатът.

Цонев смята, че да имаме друго правителство в рамките на този парламент, както и Асен Василев да стане премиер, е почти „утопия”.

„Не мисля, че са преодолени противоречията между партиите. Най-вероятно ще се направят такива опити”, каза Цонев.

Той отхвърли вероятността за нов формат на управляващата коалиция с участието на ДПС.

„Последователно ние сме опозиция на това правителство от първия ден. Председателят Карадайъ още май месец каза, че изходът са предсрочни избори. Не е вярно твърдението, че ако отидем на избори по време на тази криза, ще хвърлим страната в хаос. Защо не е вярно? Защото не беше вярно и миналата година. Миналата година същите тези хора ни караха да ходим 3 пъти на избори и то в пандемична криза, която е много по-силна от войната”, каза Цонев. „Отидохме три пъти на избори, за да има време да дойде тази нова партия на власти, а сега със същите аргументи ни казват, че не трябва да ходим на избори. А тогава аргументът беше, че трябва, защото изборите са най-доброто средство на демокрацията. Добре, ДПС ви казва: изборите са най-доброто средство на демокрацията”, каза Цонев.

- реклама -