Цитати на велики личности: Уинстън Чърчил

Уинстън Чърчил е смятан за един от най-забележителните държавни ръководители на Великобритания и за ключова фигура във Втората световна война. Oсвен това е офицер в британската армия, историк, писател и художник. Той е единственият британски министър-председател, получил Нобелова награда за литература и първият чужденец, избран за почетен гражданин на САЩ.

В предната линия на политиката за петдесет години, Чърчил заема много политически и кабинетни постове. Преди Първата световна война служи като министър на икономиката, министър на вътрешните работи и първи лорд на адмиралтейството в либералното правителство на Аскуит. По време на войната е първи лорд на адмиралтейството, но катастрофалната Галиполска кампания, която той поддържа, води до неговата оставка.

Като първи лорд на адмиралтейството Чърчил яростно се застъпва за привличането на България на страната на Антантата „на всяка цена“. След това служи за кратко на Западния фронт, командвайки 6-и батальон на кралските шотландски мускетари. Връща се в правителството като министър на боеприпасите, министър на войната и министър на ВВС. След войната Чърчил служи като канцлер на хазната в консервативното правителство на Болдуин през 1924-1929, противоречиво връщайки лирата стерлинга към златния стандарт в нейния предвоенен паритет – ход широко разглеждан като грешка. Също спорни са позициите на Чърчил за увеличеното местно самоуправление на Индия и съпротивата му срещу абдикацията на Едуард VIII през 1936 г.

Той е автор на много останали в историята цитати, ето някой от тях.

  1. Това ще остане в историята. Сигурен съм, защото аз самият ще го впиша там.

***

2. Смелостта с право се счита за първото от човешките качества, защото това е качеството, което гарантира всички останали.

***

3. Първото задължение на университета е да учи на мъдрост, а не на професия; на характер, а не на техники.

***

4. Фанатикът е човек, който не може да промени ума си и не иска да промени обекта, за който мисли.

***

5. Всички велики неща са прости, а някои от тях могат да бъдат изразени с една-единствена дума: свобода, справедливост, чест, дълг, милосърдие, надежда.

***

6.Най-общо казано, късите думи са най-добрите, а старите думи са най-добри от всички.

***

*. Харесвам прасетата. Кучетата ни се възхищават. Котките ни гледат с високомерие. Прасетата се отнасят с нас като с равни.

***

7. Твърди се, че демокрацията е най-лошата форма на управление след онези, които вече са били изпробвани.

***

8. Не е достатъчно да правим най-доброто, на което сме способни – понякога трябва да правим това, което се изисква от нас.

***

9. Никой не трябва да се крие зад гърба на някого или да се опитва да избяга, когато опасността приближава. Ако направиш това, удвояваш опасността. Но ако се изправиш пред нея веднага и без да трепериш, ти намаляваш опасността наполовина.

***

10. Лично аз винаги съм готов да уча, макар че невинаги съм готов да бъда поучаван.

- реклама -