Цитати на велики личности: Конфуций

Конфуций е китайски мислител и философ, от чиито учения произлиза конфуцианството, повлияло живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам. Той е една от най-влиятелните личности в китайската и световната история и религия. Приживе е признат като „учител на 10 хиляди поколения“. Живял е почти в едно и също време с Лао Дзъ и е бил негов ученик.

Да се придържаш към мъдростта на традицията, но и да проверяваш дали издържа на времето и дали не е повлияна от егоистични интереси, е основната житейската мъдрост на Учителя.

Ако с добро накажеш враговете, с какво ще наградиш приятелите си?!

Да признаеш за своите недостатъци, когато те упрекват – това е скромност; да ги разкриеш пред приятели – това е простодушие и доверчивост, а да ги показваш пред всички – това е горделивост.

В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си.

Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си.

Нещата имат корени и клони, делата имат край и начало. Когато знаеш кое стои отпред и кое следва, ще се приближиш до верния път.

Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението – това е най-благородният път, пътят на подражанието – това е най-лекият път, и пътят на опита – това е най-горчивият път.

Преди да отмъстиш, изкопай две могили.

Мълчанието е верен приятел, който никога няма да те предаде.

Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах.

Три неща никога не се връщат обратно – времето, думата и възможността. Затова не губи времето си, подбирай думите си и не изпускай възможността.

- реклама -